27.7 C
Pals
Dilluns, 4 juliol 2022
- Publicitat -

El sector de l’hostaleria de la Costa Brava busca cambrers

Aquest segment del sector turístic pateix una severa falta de personal, tot i que els sindicats i les administracions demanen millores en les condicions laborals

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La Costa Brava està patint la falta de personal més greu dels últims anys. I és que el sector de l’hostaleria no troba cambrers que vulguin treballar durant l’estiu. La pandèmia va ser el detonant: els locals van tancar i sense ERTE. Per això, els cambrers van decidir enfocar-se cap a feines amb més seguretat i unes millors condicions laborals.

Ara els propietaris dels hotels, bars i restaurants busquen treballadors de manera desesperada per cobrir la temporada alta a la Costa Brava. Si aquesta situació no canvia podrien variar els seus horaris d’obertura o haurien d’obrir parcialment el local. Tot i això, hi ha hagut diversos factors, ja presents abans de la pandèmia, que han acabat influenciant la falta de personal: els sous precaris, la imposibilitat de progressar a nivell laboral, la falta de dies de festa, les hores de descans, etc. En definitiva, unes condicions laborals més inestables que en altres sectors de la Costa Brava.

La Federació d’Hostaleria confirma que la situació afecta a tota la Costa Brava, no només les comarques del Baix Empordà. Restaurados de Calella de Palafrugell, segons fonts de El País, afirmen que no saben si podran obrir tots els menjadors. No volen córrer el risc de donar un mal servei. A més denuncien que part del personal és “poc professional” i no s’implica en la feina. A Begur la situació és semblant. La incertesa planeja sobre els 70 bars i restaurants de la població, juntament amb la vintena d’hotels.

De moment els sindicats estan negociant el conveni col·lectiu del sector, que va caducar l’any 2019. Es vol impulsar una reforma amb millores en els horaris, els salaris i els drets dels treballadors. Antonio Ferro, de Comissions Obreres, afirma a El País que a la pràctica “els plantejaments de la patronal són les retallades”. Per tant, explica que “ells mateixos provoquen una situació com la que estem vivint actualment”.

Les reaccions fora del sector

Tot i aquesta demanda de treballadors, els usuaris de les xarxes socials no es mostren d’acord amb les crides desesperades que es fan des del sector de l’hostaleria. Els usuaris reclamen pagar les hores extres, donar d’alta als treballadors, respectar el temps de descans dels treballadors i cobrar per les hores que es treballen un salari digne i ajustat a la feina.

Per denunciar l’explotació i les males condicions laborals, Arran Baix Empordà i Arran Alt Empordà es van unir per crear Explota Brava. Aquest és un projecte que denuncia ofertes laborals precàries al sector de l’hostaleria de la Costa Brava.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

SOS Palafrugell i Salvem el Golfet reclamen a l’Ajuntament de Palafrugell un planejament urbanístic sostenible

En un comunicat de premsa, les entitats Salvem el Golfet i SOS Palafrugell reclamen que el nou procés de revisió encetat amb la tramitació del recent Pla Director Urbanístic de sòls no sostenibles de les Comarques Gironines (PDU), deixi enrere antigues previsions de creixements insostenibles i prengui cura de l’ entorn natural
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -