
El 8 de Març se celebra, a tot el món, excepte els països mulsulmans, el Dia Internacional de la Dona.
La historiografía la vincula a la commemoració de l’incendi d’una fàbrica tèxtil de Nova York el 1857, on les obreres que s’havien declarat en vaga per les condicions de treball que patien, van morir. Altres fonts relacionen el 8 de Març amb una manifestació espontània de treballadores a Nova York, el 1908,que protestaven contra els salaris baixos, la jornada laboral de 12 hores i l’augment de càrregues laborals. Moltes obreres van ser detingudes i algunes trepitjades per la multitud.
Sigui com sigui la història del Dia Internacional de les Dones no es pot vincular a un únic esdeveniment aïllat, sinó que està formada per processos i esdeveniments que mostren una societat en trasformació que es va fent cada vegada més complexa: des de la Primera Guerra Mundial, la Revolució russa, el sindicalisme femení de les primeres dècades del segle XX, la lluita pel sufragi femení i les desigualtats persistents que donen peu a diferents onades de feminisme
En ple SXXI la precarietat laboral i social que afecta les dones és una problemàtica persistent i multifacètica i és veritat que al llarg dels més de 100 anys hem anat conquerint drets per arribar a una igualtat legal. I també que s’ha institucionalitzat aquest dia 8 de març per commemorar i no deixar en l’oblit el principal objectiu d’abolir les desigualtats de gènere.
La prova la tenim al Baix Empordà mateix. S’han organitzat actes durant el cap de setmana i tota aquesta setmana a molts municipis: a la Bisbal, Calonge i Sant Antoni, Forallac, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro, Torroella i L´Estartit, Verges. Ens en fèiem ressò en aquesta mateixa ràdio.
Ara bé més enllà de la data, la setmana o aquest mes de març hauríem de tenir present dues idees:
1/ Els drets cal defensar-los cada dia, tot l’any i arreu.
2/ No és el mateix legal que real.
Per tant, ara que de nou ideologies de dretes i d’extrema dreta, triomfen arreu del món i donen suport al patriarcat i al capitalisme ferotge hem d’estar més alerta que mai i no deixar que a les dones ens facin ocupar papers secundaris a les decisions politic-socials del món ni que es capgirin drets aconseguits.
Seguir atentes sempre i defensar en cada àmbit la igualtat, la diversitat i els drets humans.
Un any més és tema de tots i totes!