8.5 C
Pals
Dijous, 25 febrer 2021

Instal·len aparells per mesurar les variacions del nivell de les aigües subterrànies a la zona de la Pletera

La inversió s'ha fet en el marc del projecte europeu 'Girona, regió sensible a l'aigua' que coordina la Diputació

El més llegit

Calonge i Sant Antoni no tindran policia local durant la nit davant les protestes

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha decidit deixar al descobert el servei durant les nits de la Policia Local i només cobrir els torns de dia davant le protestes de la setmana passada, segons ha informat el Diari de Girona.

El turisme britànic podrà tornar a la Costa Brava aquest estiu, segons Boris Johnson

Des del Grup Costa Brava Centre reben la notícia satisfactòriament, però reclamen que necessiten que la informació els arribi abans i l'obertura de fronteres, tan nacionals com internacionals.

Alumnes que lluiten contra el canvi climàtic des de les aules

Els alumnes de 1r d'ESO de l'escola Prats de la Carrera de Palafrugell estan desenvolupant un projecte que té de lema 'El mar comença aquí'. Volen conscienciar la població sobre la importància de cuidar el medi ambient i no llençar brossa pel vàter o pels embornals.

Esther Vilert: “Durant 3 setmanes vacunarem a majors de 80 anys i persones dependents”

La directora d’atenció primària del Baix Empordà recomana esperar rebre la trucada del centre mèdic per no col·lapsar línies i alentir el procés de vacunació
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

A La Pletera de l’Estartit, a tocar de la desembocadura del Ter, hi ha instal·lats des d’aquest agost aparells per mesurar les variacions del nivell de les aigües subterrànies. Aquest ecosistema de dunes i maresmes es troba una mica per sota el nivell del mar, i això fa que pugui rebre aportacions d’aigua salada quan hi ha vent o temporals. Per controlar el nivell de les aigües subterrànies –també, les que arriben del riu- s’han instal·lat sis mesuradors a la zona. Dos d’aquests aparells, que reben el nom de piezòmetres, s’han posat al Ter Vell i a les Basses d’en Coll. I els altres quatre, a la bassa de Fra Ramon. La inversió s’ha fet dins el projecte europeu ‘Girona, regió sensible a l’aigua’ que coordina la Diputació.
La Diputació representa i coordina el projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) ‘Girona, regió, sensible a l’aigua’. Aquest agost, la Diputació col·laborat per instal·lar diferents piezòmetres a la zona de La Pletera, a prop de la desembocadura del Ter.

la pletera
Pla general de la instal·lació dels piezòmetres per mesurar el nivell de les aigües freàtiques a La Pletera de l’Estartit

Aquest ecosistema de dunes i maresmes es troba una mica per sota del nivell del mar, motiu pel qual pot rebre aportacions d’aigua marina a causa de temporals o per l’efecte del vent, a més de rebre aigua dolça provinent –de forma secundària– del Ter i de la pluja. És un reserva natural parcial que conté una gran biodiversitat i que té una funció protectora d’espècies migratòries i en perill.

Fa uns dies s’hi van col·locar dos piezòmetres: l’un al Ter Vell i l’altre a les basses d’en Coll. Tot i això, com que la zona de la bassa de Fra Ramon és més dinàmica geològicament, aquí s’hi han instal·lat quatre piezòmetres. En dues de les ubicacions s’hi han col·locat tubs d’acer inoxidable de longituds diferents (0,80 i 3 metres), que permetran una lectura manual de nivells freàtics superficial i profund de la llacuna. La perforació s’ha fet amb el mètode mecànic a percussió.

Actuació ambiental

Els sis piezòmetres completen una xarxa de mesura que també compta amb sensors aquàtics disseminats per les llacunes. Amb les dades que recullin els sensors i els piezòmetres, se sabrà millor com circulen les aigües freàtiques, si s’evaporen o no, si hi ha variacions abans i després de les pluges… L’objectiu és conèixer millor l’estat de la llacuna. Es tracta d’una actuació ambiental (no agrícola).

La Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, entitat beneficiària del projecte, ha comptat amb el suport de la Universitat de Girona (UdG). El projecte rep el cofinançament del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i de la Diputació de Girona.

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Pla de xoc d’ajudes a Palafrugell per pal·liar la crisi de la COVID-19

Serà una reducció d’impostos i taxes, l ajudes directes i ajudes a les persones més vulnerables

Altres notícies