15.5 C
Pals
Dissabte, 4 desembre 2021
- Publicitat -

Instal·len aparells per mesurar les variacions del nivell de les aigües subterrànies a la zona de la Pletera

La inversió s'ha fet en el marc del projecte europeu 'Girona, regió sensible a l'aigua' que coordina la Diputació

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
spot_img

A La Pletera de l’Estartit, a tocar de la desembocadura del Ter, hi ha instal·lats des d’aquest agost aparells per mesurar les variacions del nivell de les aigües subterrànies. Aquest ecosistema de dunes i maresmes es troba una mica per sota el nivell del mar, i això fa que pugui rebre aportacions d’aigua salada quan hi ha vent o temporals. Per controlar el nivell de les aigües subterrànies –també, les que arriben del riu- s’han instal·lat sis mesuradors a la zona. Dos d’aquests aparells, que reben el nom de piezòmetres, s’han posat al Ter Vell i a les Basses d’en Coll. I els altres quatre, a la bassa de Fra Ramon. La inversió s’ha fet dins el projecte europeu ‘Girona, regió sensible a l’aigua’ que coordina la Diputació.
La Diputació representa i coordina el projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) ‘Girona, regió, sensible a l’aigua’. Aquest agost, la Diputació col·laborat per instal·lar diferents piezòmetres a la zona de La Pletera, a prop de la desembocadura del Ter.

la pletera
Pla general de la instal·lació dels piezòmetres per mesurar el nivell de les aigües freàtiques a La Pletera de l’Estartit

Aquest ecosistema de dunes i maresmes es troba una mica per sota del nivell del mar, motiu pel qual pot rebre aportacions d’aigua marina a causa de temporals o per l’efecte del vent, a més de rebre aigua dolça provinent –de forma secundària– del Ter i de la pluja. És un reserva natural parcial que conté una gran biodiversitat i que té una funció protectora d’espècies migratòries i en perill.

Fa uns dies s’hi van col·locar dos piezòmetres: l’un al Ter Vell i l’altre a les basses d’en Coll. Tot i això, com que la zona de la bassa de Fra Ramon és més dinàmica geològicament, aquí s’hi han instal·lat quatre piezòmetres. En dues de les ubicacions s’hi han col·locat tubs d’acer inoxidable de longituds diferents (0,80 i 3 metres), que permetran una lectura manual de nivells freàtics superficial i profund de la llacuna. La perforació s’ha fet amb el mètode mecànic a percussió.

Actuació ambiental

Els sis piezòmetres completen una xarxa de mesura que també compta amb sensors aquàtics disseminats per les llacunes. Amb les dades que recullin els sensors i els piezòmetres, se sabrà millor com circulen les aigües freàtiques, si s’evaporen o no, si hi ha variacions abans i després de les pluges… L’objectiu és conèixer millor l’estat de la llacuna. Es tracta d’una actuació ambiental (no agrícola).

La Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, entitat beneficiària del projecte, ha comptat amb el suport de la Universitat de Girona (UdG). El projecte rep el cofinançament del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i de la Diputació de Girona.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Toni Strubell: “Caimó va fer que Sant Feliu de Guíxols fos el lloc més proper a la llibertat”

A la Fira Indilletres de la Bisbal d'Empordà hem pogut parlar amb Toni Strubell, escriptor de  "Caimó", llibre publicat per l'editorial Llibres del Segle. El llibre de Caimó, segons explica Toni Strubell, té dues finalitats clares: "fer una bona novel·la que la gent pugui gaudir llegint i recuperar un figura com en Pere Caimó". 
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -