24.1 C
Pals
Dimecres, 2 desembre 2020

Instal·len aparells per mesurar les variacions del nivell de les aigües subterrànies a la zona de la Pletera

La inversió s'ha fet en el marc del projecte europeu 'Girona, regió sensible a l'aigua' que coordina la Diputació

El més llegit

Brot de coronavirus a la residència Palamós Gent Gran amb 47 infectats

El brot a la residència de gent gran de Palamós es va conèixer gràcies a un cribratge entre els treballadors

Així ha quedat l’Estartit després del temporal d’aquest cap de setmana

Les imatges després del temporal a l'Estartit mostren un espai completament inundat

Robatori a la llar d’infants El Tren Petit de la Bisbal d’Empordà

Els lladres han regirat la segona planta i ara la direcció farà inventari per saber què s'han emportat

El Nadal de Platja d’Aro canvia el Túnel de Llum de Nadal per dues instal·lacions de mapping i un arbre monumental

Hi haurà 25.000m2 d’il·luminació nadalenca de baix consum en els seus carrers, fil d’animació musical i nous punts d’atracció
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

A La Pletera de l’Estartit, a tocar de la desembocadura del Ter, hi ha instal·lats des d’aquest agost aparells per mesurar les variacions del nivell de les aigües subterrànies. Aquest ecosistema de dunes i maresmes es troba una mica per sota el nivell del mar, i això fa que pugui rebre aportacions d’aigua salada quan hi ha vent o temporals. Per controlar el nivell de les aigües subterrànies –també, les que arriben del riu- s’han instal·lat sis mesuradors a la zona. Dos d’aquests aparells, que reben el nom de piezòmetres, s’han posat al Ter Vell i a les Basses d’en Coll. I els altres quatre, a la bassa de Fra Ramon. La inversió s’ha fet dins el projecte europeu ‘Girona, regió sensible a l’aigua’ que coordina la Diputació.
La Diputació representa i coordina el projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) ‘Girona, regió, sensible a l’aigua’. Aquest agost, la Diputació col·laborat per instal·lar diferents piezòmetres a la zona de La Pletera, a prop de la desembocadura del Ter.

la pletera
Pla general de la instal·lació dels piezòmetres per mesurar el nivell de les aigües freàtiques a La Pletera de l’Estartit

Aquest ecosistema de dunes i maresmes es troba una mica per sota del nivell del mar, motiu pel qual pot rebre aportacions d’aigua marina a causa de temporals o per l’efecte del vent, a més de rebre aigua dolça provinent –de forma secundària– del Ter i de la pluja. És un reserva natural parcial que conté una gran biodiversitat i que té una funció protectora d’espècies migratòries i en perill.

Fa uns dies s’hi van col·locar dos piezòmetres: l’un al Ter Vell i l’altre a les basses d’en Coll. Tot i això, com que la zona de la bassa de Fra Ramon és més dinàmica geològicament, aquí s’hi han instal·lat quatre piezòmetres. En dues de les ubicacions s’hi han col·locat tubs d’acer inoxidable de longituds diferents (0,80 i 3 metres), que permetran una lectura manual de nivells freàtics superficial i profund de la llacuna. La perforació s’ha fet amb el mètode mecànic a percussió.

Actuació ambiental

Els sis piezòmetres completen una xarxa de mesura que també compta amb sensors aquàtics disseminats per les llacunes. Amb les dades que recullin els sensors i els piezòmetres, se sabrà millor com circulen les aigües freàtiques, si s’evaporen o no, si hi ha variacions abans i després de les pluges… L’objectiu és conèixer millor l’estat de la llacuna. Es tracta d’una actuació ambiental (no agrícola).

La Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, entitat beneficiària del projecte, ha comptat amb el suport de la Universitat de Girona (UdG). El projecte rep el cofinançament del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i de la Diputació de Girona.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Què espera el sector hoteler per aquest cap de setmana llarg al Baix Empordà?

De moment no hi ha gaires reserves hoteleres, però no es pot saber el nombre de persones que aniran a les segones residències.

La promoció del turisme nàutic de Torroella i l’Estartit es reinventa i aposta pel contingut audiovisual

A causa del coronavirus no hi ha previsió de fires i/o salons nàutics de cara a l'hivern i primavera 2020/2021, de manera que la taula de turisme nàutic ha decidit reinventar-se.

Gelats Angelo d’Ullà busca alternatives per acostar-se al consumidor final per les restriccions a la restauració

L'empresa també ha elaborat nous sabors per a les festes de Nadal

Ciutadans demana que l’Ajuntament de Torroella respecti “la llibertat ideològica”

El grup municipal de Ciutadans (Cs) va anunciar ahir la presentació d'una declaració institucional per al proper ple del 17 de desembre en què demanarà que tots els membres de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí "respectin i garanteixin la llibertat ideològica al municipi".

El brot de coronavirus al Centre Palamós Gent Gran afecta 63 persones, 20 dels quals treballadors

El centre va detectar-lo la setmana passada en el marc dels cribratges periòdics

Altres notícies