18.7 C
Pals
Dissabte, 3 maig 2025
- Publicitat -

Isabel i Fabiola Alcalà: “Cal valorar més i millor la feina que fem els artesans”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Isabel i Fabiola Alcalà: "Cal valorar més i millor la feina que fem els artesans"
Loading
/

El Terracotta Museu de la Bisbal ha inaugurat aquest divendres 25 d’abril l’exposició Ponderosa, una mostra dedicada a una de les nissagues de ceramistes amb més trajectòria de la comarca. La mostra ha estat comissariada per l’Associació de Ceramistes de la Bisbal i es podrà visitar fins al 13 de juliol de 2025. I per parlar-ne ens han visitat les dues artistes i propietàries de Ceràmica La Ponderosa, empresa en la qual s’inspira l’exposició, Isabel i Fabola Alcalà.

L’exposició recull peces de gran valor simbòlic i artístic, entre les quals destaquen les miniatures de l’avi, fetes fa més de vuitanta anys, tot i patir artrosi, i algunes obres de gran format del pare, ja desaparegut, que avui formen part del patrimoni familiar. Aquestes peces són irrepetibles i representen una etapa de la ceràmica empordanesa que sovint queda fora del focus mediàtic.

Les actuals responsables del taller, les germanes Fabiola i Isabel Alcalá, han volgut complementar la mostra amb algunes de les seves creacions. A banda de les peces utilitàries que formen part de la seva producció habitual, també han inclòs obres especials elaborades amb fang blanc de la Bisbal, un material escàs i avui pràcticament desaparegut. Aquest gest simbolitza la connexió entre passat i present i vol reivindicar l’autenticitat del treball artesà.

Les artistes han explicat que la proposta d’exposar al museu ja feia temps que estava sobre la taula, però que no va ser possible fins que es van poder quadrar les dates. Consideren un orgull poder mostrar la seva feina en aquest espai, que és un referent de la ceràmica a Catalunya.

Més enllà de la mostra, les germanes Alcalá reflexionen sobre la situació del sector. Recorden que els inicis no van ser fàcils: la seva joventut i el fet de ser dones va generar desconfiances, i calia demostrar constantment que podien assumir el lideratge del negoci familiar. Tot i les dificultats, han mantingut el compromís amb l’artesania i han sabut adaptar-se als canvis del mercat.

En aquest sentit, apunten que la producció ceràmica ha evolucionat molt des de la dècada dels setanta. Si en els primers anys l’empresa es dedicava principalment a fer peces per a jardineria, l’arribada de productes importats —primer de Portugal i Andalusia, i després d’Àsia— va obligar-les a reinventar-se. Avui, mantenen una línia de peces funcionals per a botigues, però cada cop potencien més la venda directa al taller i la creació d’obres artístiques exclusives.

La mostra “Ponderosa” no només és un homenatge familiar, sinó també una crida a valorar el treball artesà. Les impulsores del projecte defensen que cal conscienciar la societat sobre el valor afegit que tenen les peces fetes a mà, sovint ignorat per la pressió dels preus i la competència industrial. “L’única manera de continuar és oferir productes únics, que no es poden trobar enlloc més”, expliquen.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios