12.8 C
Pals
Divendres, 24 maig 2024
- Publicitat -

Isidre Grau: “Qualsevol veritat és relativa”

Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Isidre Grau: "Qualsevol veritat és relativa"
Loading
/

En una entrevista al Supermatí, l’escriptor i novel·lista Isidre Grau (1945) ha explicat el seu nou llibre L’home que perseguia la veritat, que publica l’Editorial Gregal. Grau, que va ser guardonat amb el premi Sant Jordi de novel·la del 1985 amb Els colors de l’aigua, publica ara la seva quinzena novel·la. Aquesta està protagonitzada per Andreu Novell, un personatge ficitici de 90 anys que viu sol a Sant Feliu de Guíxols i que es proposa resoldre un assassinat que va tenir lloc fa 30 anys. Aquest involucrava al pintor Eduard Vilamateu, del qual aquest es va autoinculpar. En canvi, Novell, que havia estat el seu secretari i home de confiança, creu que era innocent i per això es proposa investigar.

La novel·la, que es desenvolupa a Sant Feliu de Guíxols, Castell d’Aro i Cerdanyola del Vallès, és de “caràcter reflexiu”, i considera que el personatge de Novell “vol marxar en pau”. De fet, considera que “quan escrivim, ens projectem” i que, en aquesta obra, ell plasma alguna de les seves preocupacions “existencials”. El que té clar l’escriptor és que no hi ha una veritat absoluta:

Sobre els espais on es desenvolupa, Grau explica que té un pis a SFG des de fa 19 anys, és una segona residència. Se sent identificat amb el poble, i diu del municipi que és una “terra que m’estimo”.

A la novel·la, també s’introdueix la qüestió del suïcidi, a través d’un personatge de 20 anys amb altes capacitats que acabarà ajudant al protagonista, a Andreu Novell. Sobre la inspiració, Grau detalla que fa cinc anys que va tenir la idea per fer la novel·la i que l’ha anat fent “poc a poc fins a deixar-la tancada”.

Aquest divendres, a dos quarts de vuit del vespre, presentarà L’home que perseguia la veritat a la Biblioteca Octavi Vinader i Margarit de Sant Feliu de Guíxols. L’acompanyaran la catedràtica emèrita de la Universitat Pompeu Fabra, Dolors Oller i el metge de família i escriptor, Antoni Beltran.

Pots recuperar l’entrevista sencera aquí:

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios