Jordi Soler: “Hem convertit Calonge i Sant Antoni en un referent del turisme familiar, però hem de seguir treballant”

- Publicitat -

Avui ens visita Jordi Soler, alcaldable de Calonge i Sant Antoni per Junts per Calonge i Sant Antoni, per avançar-nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia, senyor Soler.

Bon dia.

Primer de tot m’agradaria que es definís en tres paraules.

Bé, malgrat si és així una mica, a cor fred, però diria rigorós. Diria realista i sòlid.

Llavors vostè ha estat el govern del consistori durant aquests quatre anys de mandat. Podria dir-nos tres aspectes que consideri positius que s’hagin assolit durant aquest govern?

Jo he estat al govern del consistori dos anys d’aquests quatre anys. De res, només hi he estat des de l’octubre de 2020. Moment en què fem una moció de censura, donada la inestabilitat i de la manera que funcionava el nostre municipi. És a dir, no funcionava. I arrel d’això, malgrat teníem la moció de censura preparada i signada ja en el mes d’abril de 2020, és a dir, escassament vuit mesos després d’eleccions.

La vam portar a terme perquè hi havia suspensió de procediments administratius en aquell moment, però, van portar a terme un mes al mes de setembre i a partir del primer d’octubre nosaltres entrem en coalició amb el PSC i el Partit Popular. El balanç jo faig d’aquests dos anys i mig. Primer de tot hi va haver de tornar a posar la màquina en funcionament per tornar a posar en ordre el que era l’Ajuntament que se’ls hi va deixar el juny del 2019 un ajuntament perfectament arreglat i amb capacitat i pressupost per tirar endavant. I no, l’equip de govern, amb Esquerra al capdavant, no va ser capaç de fer-ho ni de tirar-ho endavant. I un cop posat ordre que això ens va costar uns tres mesos, vam començar a aprovar, doncs el pressupost municipal encara no estava aprovat, el Pla de Pla de Serveis Socials estava aprovat, el Pla d’habitatge no estava aprovat. Tota una sèrie de coses que eren absolutament necessàries i que han marcat aquesta legislatura que ara acabem. És a dir, on els altres, normalment en quatre anys, per fer el seu programa del seu programa d’activitat nosaltres hem tingut dos anys i mig, dos anys i vuit mesos. Però què ha sigut realment productiu.

Calonge avui torna a està Calonge i Sant Antoni, torna a estar en un lloc preferent en el que és la Costa Brava Centre gràcies a una acció de govern estable, sòlida, una acció de govern seriosa, molt seriosa i una acció de govern feta per gent que coneixia el seu municipi. No en va. Jo ja vaig ser candidat el 2003 i el 2003 vaig tenir la sort que els companys em van escollir com a alcalde. Per tant, és cert que ara són dos anys i mig. El bagatge total són de gairebé 20 anys d’estar a l’Ajuntament, dels quals 18 n’he estat alcalde.

Podria explicar-nos tres coses que ja en la seva part de mandat, que no s’hagin acabat d’assolir?

Bé, quan tu estàs en un govern de coalició és evident que tens les teves coses, però també has d’assumir coses dels altres, dels altres grups. Per tant, el que sí puc dir és que hi ha hagut una cohesió total entre els tres grups. Cohesió marmòria. No hi ha hagut escissions ni problemes amb aquests grups, llevat d’un moment donat en què un regidor esdevé el senyor Botella, Albert Botella, dels republicans, doncs no va entendre el que era el treball en equip i el vam haver d’acomiadar. Li vam demanar que sortís del govern retirant-li les les competències.

A partir d’aquí vol dir que sempre de tot el que poses al programa alguna cosa t’ha quedat per fer. I en dos anys i mig és evident que no tot ho pots fer. Hi ha tota una sèrie de projectes, estan esdeveniments i estan pensats de cara al futur. I això és precisament el que ens motiva i el que ens il·lusiona de cara a seguir endavant. El fet de que encara, després del temps que portem, siguem capaços de tenir i pensar projectes per anar millorant el nostre municipi. I l’estada i les vivències dels seus, dels seus administrats i visitants. Hi han coses que han quedat en el tinter, però que evidentment comptem amb poder refer-les durant la propera legislatura d’una manera tranquil·la, amb més temps per pensar.

Perquè, per exemple, quines són les accions que creu prioritàries que s’haurien de complir a Calonge i Sant Antoni ja de cares al proper mandat?

Bé. De cara al proper mandat hi ha una sèrie de solucions de planejament urbanístic que s’han d’acabar a l’avinguda de Catalunya de Sant Antoni, a l’antiga carretera de Sant Antoni a Palamós. S’ha d’acabar. S’ha d’acabar també l’avinguda Costa Brava i la plaça de Catalunya de Sant Antoni de Calonge segueix l’entrada natural. Avui dia a la localitat de Sant Antoni. De Calonge s’ha d’acabar al Centre d’Interpretació del VI, la Oficina de Turisme. S’ha d’acabar també la remodelació de tot el centre històric de Calonge, la part de la pista Jardí del Centre Calongí i el del Teatre Fontova, a més a més d’una altra placeta que s’ha de fer al carrer Hospital.

S’ha d’acabar de gestionar l’edifici d’habitatges que comprem al carrer La Sala Enric Roura, 27 habitatges s’ha de posar a lloguer social. Si hi ha una quantitat de projectes en marxa i que cristal·litzarà també amb la creació d’un gran centre d’art a la Fundació Ramon, que ja ho és però ho ha de ser molt més, i també amb la intenció de fer en el Collet de Sant Antoni, hi puguem establir un centre d’estudis acadèmics o centre d’estudis de grau universitari, que és el que estem ultimant.

Llavors, què diferencia la seva candidatura de la resta de partits polítics que es presenten a les eleccions?

Miri això, cadascú considerarà els seus, els seus coses d’afalagar i els seus defectes. I en aquest cas no voldria posar-me a la pell dels altres ni criticar perquè considero que tothom té defectes i tothom té virtuts. Per mi el més important ha de ser el servei del municipi. I penso jo això ho he demostrat durant tot el temps que he estat d’alcalde. Vaig agafar Calonge, de moment el 2003, un moment que estava absolutament desballestat. Al poble li mancava confiança. Érem l’aneguet lleig de la Costa Brava centre i avui per avui som un referent claríssim en el que fa com a destinació de turisme familiar.

El que fa com a poble cultural poble de llibres i per tant, nosaltres hem de seguir en aquest aspecte. No em vull fixar ni en defectes ni virtuts que puguin tenir els meus companys que es puguin presentar, sinó com el que vaig de fixar en la gestió que nosaltres hem tingut la sort d’encapçalar seguir endavant i d’aquesta manera també contribuir a que el nostre poble, avui per avui, sigui respectat i s’hi tingui com un element clau el que és el món turístic i econòmic i cultural de la Costa Brava Centre.

I quins punts podria destacar o avançar-nos del programa polític que portarà? A aquestes eleccions?

Bé, el programa és complex i amb molts de punts. La nostra intenció és no cansar la gent amb un programa que això a vegades per la part política, crec que s’equivoca. Sinó punts que siguin realment claus. Els he dit en quant a projectes que hi ha que ja feien referència ara mateix. Però a més a més, diria que consolidar tots els serveis que ja hem proposat i que ja han començat a tenir efecte en aquesta legislatura.

Mantenir la prestància dels casals de la gent gran tant de Sant Antoni de Calonge. Mantenir les instal·lacions esportives, de manera que estan intentant arribar a acords amb el Club de Tennis Calonge per tal de que la gestió sigui municipal i accessible a tots els, sobretot joves del municipi. Portada del Centre Acadèmic Universitari El Collet. La construcció de les dels equipaments culturals que ens falten, el municipi de Calonge.

I sobretot a bona gestió que ens ha portat durant aquests 20 anys darrers 20 anys a tenir 20 anys en superàvit municipal, basat no en manca de projecte i no fer i no fer el projecte, sinó al contrari, ens ha portat precisament pel rigor pressupostari a l’hora de buscar ingressos, de tal manera que si tothom paga, tothom paga menys.

Finalment, m’agradaria preguntar-li si no aconsegueix una majoria absoluta en aquestes eleccions, estaria disposat a pactar amb altres partits?

No sé que és una majoria absoluta, Calonge sempre ha sigut entre 8 i 10 llistes i per tant, les majories absolutes són pràcticament impossibles. Que jo sí estic disposat a pactar amb altres coalicions o amb altres grups? Evidentment que sí. La meva mostra de la meva vida política n’és un clar exemple. No he tingut mai majoria absoluta. Sempre he hagut de treballar en coalició. Crec que no sabria treballar amb majories absolutes i penso que és molt sa poder treballar en coalicions on a part del teu programa has d’assumir coses dels altres programes i transaccionar amb aquest saber estar.

És com tirar endavant els municipis. Hi ha molts criteris per tirar endavant. En els meus governs, que jo he tingut l’honor d’encapçalar sempre. Aquests criteris han sigut complementaris entre tots els grups que formaven la coalició i crec que és la millor manera de tirar endavant i treballar pel teu municipi.

Doncs moltíssimes gràcies per visitar-nos a l’estudi i esperem que tingui molta sort i encerts en aquestes eleccions municipals.

Moltes gràcies a vostès i com sempre, a la seva disposició.

- Publicitat -