Personalitza les Preferències de Consentiment

Utilitzem cookies per ajudar-te a navegar eficientment i realitzar certes funcions. Trobaràs informació detallada sobre totes les cookies en cada categoria de consentiment a continuació.

Les cookies que es classifiquen com a "Necessàries" s'emmagatzemen al teu navegador ja que són essencials per habilitar les funcionalitats bàsiques del lloc.

També utilitzem cookies de tercers que ens ajuden a analitzar com utilitzes aquest lloc web, emmagatzemar les teves preferències i proporcionar el contingut i els anuncis rellevants per a tu. Aquestes cookies només s'emmagatzemaran al teu navegador amb el teu consentiment previ.

Pots triar activar o desactivar algunes o totes aquestes cookies, però desactivar algunes d'elles pot afectar la teva experiència de navegació.

Sempre actiu

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No hi ha cookies per mostrar

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No hi ha cookies per mostrar

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No hi ha cookies per mostrar

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No hi ha cookies per mostrar

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No hi ha cookies per mostrar

24.1 C
Pals
Dimecres, 4 juny 2025
- Publicitat -

Josep Maria Dalmau: “Les fleques tradicionals de poble aniran tancant progressivament per deixar pas al pa industrial”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Josep Maria Dalmau: "Les fleques tradicionals de poble aniran tancant progressivament per deixar pas al pa industrial"
Loading
/

Al petit poble de Rupià, al Baix Empordà, hi ha un forn de pa amb més de 140 anys d’història que ahir malauradament va abaixar la persiana. Aquesta és una situació que passa en molts pobles, que estan perdent les fleques tradicionals. La jubilació, la manca de relleu generacional i la competència del pa congelat són els principals motius de tancament d’aquest tipus de fleques. Per al forn Dalmau, el motiu principal ha estat no tenir un relleu generacional, i el seu propietari i flequer Josep Maria Dalmau ha passat pel Supermatí de Ràdio Capital per explicar-nos les seves sensacions a l’endemà de tancar un negoci amb tanta història. En el cas del forn Dalmau, tal com ens ha explicat en Josep Maria, va ser el seu besavi qui va posar en marxa el negoci l’any 1878 inaugurant una nissaga de forners que han anat seguint de pares a fills.

Josep Maria Dalmau, que ara té 69 anys, creu que ha arribat el moment de deixar-ho perquè ja no li és rentable i és un horari molt exigent. Els seus fills no continuaran amb el negoci, i de fet, ell ja feia temps que volia tancar.

Reproductor d'àudio

 

Dalmau, que ahir va veure content com força gent acudia a l’última fornada de la fleca,  creu que la població no es quedarà sense pa, encara que sigui un pa diferent al tradicional.

Reproductor d'àudio

.

Segons el Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines, d’aquí a 10 anys hauran tancat el 40% dels forns que hi ha actualment a la demarcació. En Josep Maria reconeix que és una situació lògica perquè tot tendeix cada vegada més a la industrialització, i el futur passa perquè les fleques vagin tancant les seves portes progressivament.

Reproductor d'àudio

 

 

Temps de lectura: < 1 minut

Més àudios