21.7 C
Pals
Dimecres, 22 setembre 2021
- Publicitat -

La Cuina de l’Empordanet

Avui he esmorzat en una barraca arran de mar, una edificació del segle XIX on els amos i els treballadors de les fabriques de suro de Palafrugell, es trobaven els dilluns per celebrar la vida.
Uns indrets on gastronòmicament parlant, comença una gran part del relat que ha fet de l’Empordà un dels epicentres de la cuina universal.
Potser per això els integrants del col·lectiu de professionals dels fogons “la Cuina de l’Empordanet” l’ha escollit per fer la presentació de la seva guia 2019-2020 i ho ha fet a la manera més tradicional amb un esmorzar de pa amb tomata, embotits, anxoves, amanida de tomata, ceba al cop de puny i una fregida de julivies i serrans. Un esmorzar, segurament molt semblant, al que van fer quan varen inaugurar la barraca el 1872, fa prop de 150 anys.
La cuina de l’Empordanet té en la tradició culinària del mon taper i en la visió local com a base de l’universitalitat de Josep Pla, els seus fonaments.
Fou el 1983 quan un petit grup de cuiners manlleva el diminutiu Empordanet,  que Josep Pla fa servir per explicar el país pla que s’estén de la riba del Ter al port de Palamós, per aplicar-lo a tota la comarca de l’Empordà Petit i donar cognom a la cuina d’aquest territori amb l’organització de diverses mostres gastronòmiques entre el 1983 i el 1991.
Des del primer moment varen fer seva l’afirmació de Josep Pla, molt anterior al moviments slow food i Km.0, que diu que els millors productes gastronòmics son els poc viatjats i han treballat incansablement  per confirmar l’idea que els productes d’un territori son l’essènica de la seva cuina.
Han estat els creadors i impulsors de les campanyes gastronòmiques com la garoinada iniciada el 1992 i tot seguit la del peix blau ganxo, la gamba de Palamós, l’arròs de Pals, el peix de Roca de Begur o l’aviram de Peratallada.
Els darrers anys han estat també el protagonistes dels Sopars maridats, acció que ha generat un estret vincle entre el pagesos viticultors i elaboradors de vins de la DO Empordà i els seus restaurants, on avui hom pot trobar una amplíssima gamma de vins locals.
Son uns dels millors valedors de la gent del sector primari: pagesos i pescadors tan importants perquè l’Empordanet sigui l’Empordanet
Salut i llarga vida a la Cuina de l’Empordanet.
3 de juliol 2019

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios