8.8 C
Pals
Diumenge, 19 Gener 2020

La Cuina de l’Empordanet

El més llegit

Mor un ciclista en caure en una pista forestal a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura

Un home ha mort quan ha caigut a una pista forestal a la zona de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura.

Última i emotiva funció dels Pastorets de Pals, després de 40 anys

Aquest dissabte es va celebrar la darrera funció d'enguany dels Pastorets de Pals, després de 40 anys d'història ininterrompuda. La manca de persones voluntàries i la dificultat que suposa organitzar els assaijos, ha fet que el seu impulsar i fins ara director, Francesc Roig, decideixi donar per acabades les representacions de l'obra.

Dolors Bassa declararà al Parlament el 28 de gener

L'exconsellera torroellenca Dolors Bassa assistirà a la cambra per declarar a la Comissió d'Investigació de l'article 155 que se celebrarà el dimarts 28 de gener

Activada l’alerta del pla VentCat

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT per les fortes ventades que es preveuen a partir d’avui diumenge sobretot a la meitat est de Catalunya. L’episodi de vent es mantindrà també de cara a demà dilluns amb una distribució més general.

La Generalitat obté la cessió del terreny de la nova estació d’autobusos de la Bisbal

Es preveu que les obres comencin durant el primer trimestre d'aquest any

Avui he esmorzat en una barraca arran de mar, una edificació del segle XIX on els amos i els treballadors de les fabriques de suro de Palafrugell, es trobaven els dilluns per celebrar la vida.
Uns indrets on gastronòmicament parlant, comença una gran part del relat que ha fet de l’Empordà un dels epicentres de la cuina universal.
Potser per això els integrants del col·lectiu de professionals dels fogons “la Cuina de l’Empordanet” l’ha escollit per fer la presentació de la seva guia 2019-2020 i ho ha fet a la manera més tradicional amb un esmorzar de pa amb tomata, embotits, anxoves, amanida de tomata, ceba al cop de puny i una fregida de julivies i serrans. Un esmorzar, segurament molt semblant, al que van fer quan varen inaugurar la barraca el 1872, fa prop de 150 anys.
La cuina de l’Empordanet té en la tradició culinària del mon taper i en la visió local com a base de l’universitalitat de Josep Pla, els seus fonaments.
Fou el 1983 quan un petit grup de cuiners manlleva el diminutiu Empordanet,  que Josep Pla fa servir per explicar el país pla que s’estén de la riba del Ter al port de Palamós, per aplicar-lo a tota la comarca de l’Empordà Petit i donar cognom a la cuina d’aquest territori amb l’organització de diverses mostres gastronòmiques entre el 1983 i el 1991.
Des del primer moment varen fer seva l’afirmació de Josep Pla, molt anterior al moviments slow food i Km.0, que diu que els millors productes gastronòmics son els poc viatjats i han treballat incansablement  per confirmar l’idea que els productes d’un territori son l’essènica de la seva cuina.
Han estat els creadors i impulsors de les campanyes gastronòmiques com la garoinada iniciada el 1992 i tot seguit la del peix blau ganxo, la gamba de Palamós, l’arròs de Pals, el peix de Roca de Begur o l’aviram de Peratallada.
Els darrers anys han estat també el protagonistes dels Sopars maridats, acció que ha generat un estret vincle entre el pagesos viticultors i elaboradors de vins de la DO Empordà i els seus restaurants, on avui hom pot trobar una amplíssima gamma de vins locals.
Son uns dels millors valedors de la gent del sector primari: pagesos i pescadors tan importants perquè l’Empordanet sigui l’Empordanet
Salut i llarga vida a la Cuina de l’Empordanet.
3 de juliol 2019

Últimes notícies

Polèmica a Palamós per la tala d’arbres en vista de prevenir incendis a la Pineda d’en Gori

La tala d’arbres a una de les zones protegides de Palamós alerta a les plataformes de protecció del territori i posen en dubte la intenció de l’acció.

El Baix Empordà gasta 2 milions de metres cúbics d’aigua durant l’estiu

Degut a l’augment de l’activitat turística, durant la temporada alta de l’any, augmenta excessivament la factura de l’aigua i les tones de residus recollits.

Marc Arrufat en Europa i Miquel Baena i Luca Vázquez en 420 guanyen una V Guíxols Cup marcada per la meteorologia

El Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols ha celebrat aquest dissabte i diumenge la V Guíxols Cup en les modalitats d’Europa i 420 amb una cinquantena de participants.

Comença el procés participatiu per definir els usos del Convent de les Clarisses

Comença un procés participatiu a Torroella de Montgrí per definir quin format i quins usos tindrà el nou espai juvenil al convent de les Clarisses

Sant Feliu rep més de 6.000 euros per combatre la pobresa energètica

Aquests ajuts poden anar destinats a persones en situació de vulnerabilitat i contribuir a la compra d'electrodomèstics, substitució de bombetes per leds o la dismunició del consum energètic

Més notícies