El passat divendres, el teatre Mundet de Sant Antoni va acollir la presentació de l’onzena campanya d’excavacions a la vil·la romana del Collet, situada a Calonge i Sant Antoni. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde Jordi Soler i dels arqueòlegs Josep Burch, Marc Bouzas i Elisabet Moner, del Laboratori d’Arqueologia de la Universitat de Girona.
Les excavacions, realitzades durant els mesos de febrer i març, han estat impulsades per la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. Aquestes actuacions s’emmarquen en el projecte de recerca “La vil·la romana del Collet i el seu fundus”.
Les troballes obtingudes reforcen la idea que es tracta d’una vil·la d’alt nivell. S’han identificat marbres d’origen grec, un fragment de columna, una llàntia decorada amb una escena mitològica d’Hèrcules i el centaure Nessos, una màscara teatral, un podall relacionat amb el cultiu del vi i ceràmica importada de la Gàl·lia.
Els treballs s’han centrat en una gran cisterna situada darrere la façana marítima de la vil·la. Aquesta estructura ha proporcionat informació clau sobre l’abandonament de l’assentament original i la construcció d’una nova vil·la cap al final del segle I. També han permès delimitar millor les fases d’ocupació de l’espai i estudiar les activitats agrícoles, ramaderes, forestals i marines del seu entorn.
Les dades obtingudes confirmen que el Collet respon al model de vil·la romana “a mare”, en què la riquesa es basava en l’explotació del territori. En aquest tipus d’assentament, el propietari no hi vivia de forma habitual i deixava la gestió en mans d’un encarregat.
Durant l’estiu està prevista una nova fase d’excavacions amb estudiants de la Universitat de Girona, que continuarà aprofundint en el coneixement d’aquest jaciment arqueològic.