12.5 C
Pals
Dimarts, 23 abril 2024
- Publicitat -

La Fundació Mascort de Torroella de Montgrí exposa per primera vegada la seva col·lecció d’orfebreria i joieria

Es podrà visitar fins a l’octubre a la Casa Galibern i reuneix 300 peces d'entre els segles VI i XIX

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Amb l’exposició ‘Orfebreria i joieria a la Col·lecció Mascort’, la Fundació Mascort dona a conèixer per primera vegada una col·lecció d’objectes d’ús litúrgic i civil fins ara inèdita. La seva comissària, la doctora en Història de l’Art Lourdes de Sanjosé, qui és també l’autora del catàleg que complementa la mostra, ha remarcat la qualitat d’aquesta col·lecció i n’ha destacat l’excepcionalitat d’una creu feta d’esmalts del segle XIV. En total reuneix més de 300 peces datades entre els segles VI i XIX.

La mostra es divideix en tres àmbits. El primer està dedicat a la joieria; i els altres dos, a l’orfebreria religiosa i a la civil. Les peces es presenten per tipologia i cronologia, i a la sala principal del segon pis s’han reunit les millors creacions, presidides per la creu de plata i esmalts del segle XIV.

El recorregut de l’exposició a través de les sales de la Casa Galibern comença amb la joieria de la col·lecció Mascort, un conjunt de més de 60 joies antigues amb una cronologia molt àmplia, que inclou la peça més antiga de l’exposició: una joia del segle VI. S’hi exposen també fermalls, penjolls, amulets, arracades i creus, així com peces d’ús civil i devocional. La majoria d’elles estan elaborades amb materials nobles, com l’or, la plata, les pedres precioses i les perles, però també n’hi ha d’altres fetes amb materials més comuns, com el coure, el vidre i l’esmalt.

L’orfebreria d’ús civil i domèstic acaba de completar la planta baixa de la fundació. Aquí, les peces que s’hi exposen es classifiquen en quatre grups: el servei de taula i aparador, el servei de tocador, la il·luminació i el despatx. Tots ells  inclouen les tipologies més característiques de cada gènere. Així doncs, s’hi poden observar safates, gerros de bec, salers i especiers, vinagreres, coberts, canelobres, palmatòries i escrivanies, entre altres peces a destacar.

Al primer pis de la Casa Galibern s’hi mostra l’orfebreria d’ús litúrgic o religiós, que es presenta classificada en dos grups: el servei d’altar i el litúrgic. Dins del primer en destaquen obres com les creus, calzes, encensers, custòdies, navetes i píxides; mentre que entre els objectes més representatius de la litúrgia s’hi poden trobar reliquiaris, ceptres, crismeres, beneiteres, campanetes i figuretes d’ús probablement privat.

Les obres, analitzades en un catàleg

L’estudi de l’orfebreria de la col·lecció Mascort l’ha compilat la comissaria de l’exposició, Lourdes de Sanjosé, al catàleg ‘La platería en la Colección Mascort. Los artifices y sus obras (siglos XIV-XIX)’, una anàlisi minuciosa de cadascuna de les peces que es presenten, gràcies al qual la seva autora ha aconseguit identificar l’artífex de moltes d’elles i així incrementar el corpus de l’orfebre.

L’exposició, de caràcter gratuït, es podrà veure a la Casa Galibern, seu de la Fundació Mascort, de l’11 de juny al 16 d’octubre de 2022.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Dídac Garcia: “Estic orgullós perquè als municipis del Baix Empordà es continua practicant el patinatge i l’hoquei patins”

Al programa de "Veus de l'Empordà" d'avui hem conegut a en Dídac Garcia, l'entrenador de 88 anys que va...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -