La Fundació Vila Casas ha anunciat una transformació significativa per al 2025, amb la redefinició dels espais expositius dels seus museus Can Mario, a Palafrugell, i Palau Solterra, a Torroella de Montgrí. L’objectiu d’aquesta renovació és millorar l’experiència del visitant i potenciar les activitats culturals i educatives.
Al Museu Can Mario, la planta baixa serà remodelada per incloure una sala polivalent. Aquest espai estarà destinat a programar activitats diverses i reforçar el Servei Educatiu, amb l’objectiu de fer més accessible l’art contemporani i enriquir l’experiència del públic. També es redefinirà el circuit expositiu per facilitar una millor contemplació de les obres i crear una visita més fluida i estructurada.
Pel que fa al Museu Palau Solterra, les exposicions temporals es traslladaran al primer pis, on conviuran amb la col·lecció permanent. Aquesta reorganització busca optimitzar l’espai i oferir una experiència expositiva més coherent i enriquidora.
La nova temporada expositiva
Aquestes millores s’emmarquen en una programació expositiva amb quatre eixos temàtics per al 2025. El primer és la crítica social amb exposicions de Lluís Hortalà, Toni Giró i Ramon Calsina, que reflexionen sobre la crisi sistèmica, la precarietat i les contradiccions de la societat actual; el segon relacionat amb la salut sexual i reproductiva i el paper de la dona amb obres de Marga Ximenez i Laia Abril, que denuncien les desigualtats i reivindiquen els drets de les dones; el tercer amb l’existencialisme i la filosofia de la vida, amb exposicions de Sílvia Gubern i Carles Gabarró, que exploren temes com la solitud, l’amor, la mort i la incomunicació; i, finalment, el vincle amb el territori, representat per una mostra de Salvi Danés, que retrata poèticament el paisatge i la vida a l’Empordà.
A més de les exposicions, la Fundació llançarà el projecte “Una nova porta a l’art”. Aquesta iniciativa està pensada per apropar l’art contemporani al públic general i oferirà activitats mensuals que combinaran l’art amb altres disciplines com la música, el cinema, la tecnologia i la gastronomia. Aquestes jornades es faran el darrer divendres de cada mes, de maig a novembre, i començaran amb una festa inaugural al Museu Can Framis de Barcelona. La programació inclourà experiències immersives amb realitat virtual i propostes sensorials innovadores.
El 2025 també marcarà la primera participació de la Fundació Vila Casas a la fira d’art contemporani ARCO de Madrid, un dels esdeveniments artístics més destacats de l’Estat espanyol. En aquesta edició, es lliurarà el Premi ARCO Antoni Vila Casas, un guardó d’adquisició d’obra que es complementarà amb una exposició de l’artista guanyador al Museu Can Framis. A l’estand de la Fundació, es presentarà una experiència olfactiva amb el dispositiu Air Parfum de l’empresa Scent XP, que combinarà art i tecnologia.
La Fundació també ha establert noves col·laboracions amb entitats com Indosuez Wealth Management, que donarà suport a l’externalització de l’art català a través del projecte “Punts de Fuga”. Aquest programa porta les obres d’artistes catalans a museus i galeries nacionals i internacionals, amb exposicions previstes a ciutats com Madrid, París, Xangai i Pequín.