13.6 C
Pals
Dimecres, 12 juny 2024
- Publicitat -

La normativa europea que faria “totalment inviable” el conreu de l’arròs de Pals

Josep Pericay Pujadas, president de l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals, explica que ara mateix ja tenen un "reglament prou estricte", i que tirar endavant aquesta normativa faria pràcticament impossible el conreu

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Actualment hi ha una proposta de reglament europeu que podria perjudicar greument el conreu de l’arròs de Pals i d’arreu de Catalunya. Es tracta d’una nova normativa de la Unió Europea, encara no aprovada, que obligaria els arrossaires a deixar de fer servir productes fitosanitaris, com els que utilitzen per controlar les males herbes o les plagues. Segons els pagesos de Pals, això faria “inviable” el cultiu d’arròs.

Josep Pericay Pujadas, president de l’Agrupació de Defensa Vegetal de l’Arròs de Pals, explica que ara mateix ja tenen un “reglament prou estricte”, i que tirar endavant aquesta normativa faria pràcticament impossible el conreu. Ho ha explicat en declaracions a Ràdio Capital.

Pericay avisa que seria una “catàstrofe” que empitjoraria encara més la crisi alimentària actual. El president de l’Agrupació es mostra contundent a l’hora d’assegurar que, sense els productes fitosanitaris, no es podria fer res per evitar que les males herbes acabessin amb el conreu de l’arròs.

Un punt de vista compartit també al Delta. El responsable del sector de l’arròs de l’Unió de Pagesos, Alberto Pons, va assegurar en declaracions a l’Ebre Digital que la normativa “comportaria la desaparició del Delta”. De moment, però, això és només una proposta de reglament que s’ha de portar a votació amb els estats membres de la Unió Europea, i a la qual es poden presentar al·legacions fins el 31 d’agost.

Restriccions de sequera

Un altre factor que té els arrossaires de Pals en alerta és la sequera que es viu actualment a Catalunya. La falta de pluges arreu del país ha fet que la sequera vagi en augment, i que les reserves dels embassaments només estiguin en un 40% de la seva capacitat total, una xifra molt baixa i preocupant. Això ha fet que es limiti i es controli l’ús de l’aigua, cosa que ha afectat també al conreu de l’arròs.

Josep Pericay explica que han hagut d’estar pendents cada setmana de les Comissions de desembassament de l’Agència Catalana de l’Aigua, i que només se’ls permet utilitzar uns metres cúbics concrets setmanals. Això ha fet que s’hagi hagut de “racionalitzar” l’aigua i que directament es deixessin de cultivar algunes parcel·les “dificultoses de regar”. Malgrat això, la campanya d’enguany s’ha pogut superar sense grans afectacions a Pals.

La situació és més crítica en altres punts de Catalunya. A principis d’agost, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes demanava que es completés el transvasament d’aigua des del pantà de Siurana. Els regants asseguraven que si no els arribava més aigua haurien de suspendre el reg. Respecte a Pals, però, caldrà veure quina és la situació durant la propera campanya de conreu si es repeteixen les condicions meteorològiques actuals.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Fila Indie 3×30 – 12 juny 2024

TRACKLIST KAISER CHIEFS – BEAUTIFUL GIRL SHABOOZEY – A BAR SONG (TIPSY) BLOSSOMS – WHAT CAN I SAY AFTER I’M SORRY? KINGS OF...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -