13.6 C
Pals
Dilluns, 28 novembre 2022
- Publicitat -

La tramuntana justa

Potser les noves generacions d’empordanesos poden pensar que l’activitat turística és intrínseca de la morfologia d’aquest territori, però els nascuts a la dècada dels 50 tenim consciència que el turisme ha condicionat la societat, el territori, el paisatge, les infraestructures, l’urbanisme, l’economia i fins i tot, el caràcter de la gent d’aquest país.
Curiosament, una activitat tan transcendent en les nostres vides ha estat poc estudiada com a fenomen transformador i no s’ha identificat el paper d’alcaldes, empresaris i professionals del sector en la configuració actual de la proposta turística del Baix Empordà, tan diferent a la del sud i manifestament diferent a la del nord. Tot i que en els orígens de la Costa Brava, les diferències eren quasi inapreciables més enllà de l’orografia i la vegetació.
Urgiria entrar a documentar aquest recorregut històric com a base del desenvolupament futur.
Potser la primera pedra sigui el documental “La tramuntana justa. El batec de la Costa Brava”. Presentat el divendres passat, és una iniciativa promoguda per la Fundació Jordi Comas Matamala i que porta el mateix títol del llibre que es va publicar el 2013, pocs mesos després de la mort d’aquest notable empresari hoteler.
Sota l’acurada direcció de Josep Puigbó, periodista garrotxí però fet en els seus orígens professionals a Ràdio Costa Brava, el documental s’endinsa en aquesta història mai escrita mitjançant la recollida de l’opinió de polítics, empresaris i intel·lectuals que reflexionen sobre aquesta evolució. Des de la postguerra fins avui i apunta, en menor mesura, el futur d’aquesta franja litoral.
Entre les veus que es poden sentir i que potser caldria voler escoltar hi ha les de Carme Hospital, vídua de Jordi Comas i presidenta de la Fundació; Ferran Mascarell; Pius Pujades; Enric Serra; Joan i Josep Roca; Jaume Subirós; Jordi Sargatal; Joan Cals; Antoni Vila Casas; Cristina Cabañas; Ramon Folch i Quim Nadal.
Podria ser un molt bon regal pel nou conseller d’Empresa i Treball, el gironí Roger Torrent, que tindrà a partir d’avui l’obligació de fixar un full de ruta que compti amb la tramuntana justa, per avançar sense enrocar.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios