10.9 C
Pals
Divendres, 26 febrer 2021

La Universitat de Girona i l’Escala creen la Càtedra Víctor Català d’Estudis sobre el Modernisme

L'Alfolí de la Sal - Museu de l'Escala estrenarà aquest estiu l'Espai Víctor Català on s'hi podrà veure l'original de Solitud

El més llegit

Calonge i Sant Antoni no tindran policia local durant la nit davant les protestes

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha decidit deixar al descobert el servei durant les nits de la Policia Local i només cobrir els torns de dia davant le protestes de la setmana passada, segons ha informat el Diari de Girona.

El CSIF demanda l’ajuntament de St. Feliu de Guíxols

La Central Sindical Independent i de Funcionaris ha actuat per defensar un funcionari a qui no se li reconeix la tasca de suplència

L’alcalde de Palamós respon als ecologistes: el model actual del camí de ronda és l’únic possible

Es posarà sauló compactat en algun tram del camí i s'ha canviat una petita traça del camí que passava per l'aparcament de la Pineda d'en Gori, que desapareixerà.

Pescadors i científics aposten per tancar la pesca en 175 km2 del litoral gironí

Després de mesos de treball dels investigadors de l'ICATMAR amb els representants de les confraries de pescadors catalanes i les seves federacions, s’ha arribat a un consens per protegir totes les espècies de fons d’un total de 18 àrees del litoral català que en total representen més de 400 quilòmetres quadrats.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

La Universitat de Girona (UdG) i l’Ajuntament de l’Escala han creat una nova Càtedra Víctor Català d’Estudis sobre el Modernisme, ara que es commemora el 150è aniversari del naixement de Caterina Albert. Segons ha explicat la directora de la càtedra, Mita Casacuberta, “és una ocasió idònia per homenatjar una de les escriptores més importants de la literatura catalana contemporània amb la creació d’una càtedra que porti el seu nom destinada a promoure la recerca i difondre a través de la docència i de la divulgació l’obra literària, artística i intel·lectual de Víctor Català en el context històric i cultural europeu que l’emmarca i que li atorga ple sentit.” L’Ajuntament de l’Escala va proposar a la Facultat de Lletres la creació de la càtedra per divulgar la figura de Caterina Albert (L’Escala, 1869-1966), després que l’important fons personal de l’escriptora passés a ser propietat del municipi.

El fet que porti la càtedra porti com a nom el pseudònim Víctor Català i no el nom real (Caterina Albert), és perquè “constitueix una representació dels problemes i tensions del Modernisme, pel fet que l’autora va haver d’optar per un pseudònim per construir-se la imatge pública, segons ha explicat Casacuberta.

L’objectiu, doncs, és incorporar Víctor Català com a fenomen del Modernisme a Catalunya en el mapa de la recerca internacional sobre el Modernisme i la modernitat.

L’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala estrenarà aquest estiu l’Espai Víctor Català. A la segona planta de l’edifici, es podrà visitar una sala completament dedicada a l’escriptora escalenca i descobrir part del seu llegat personal. El patrimoni que s’hi exposarà va ser cedit pel seu hereu, Lluís Albert Rivas, l’any 2017, dins un acord que va suposar que l’Ajuntament de l’Escala adquirís la finca on hi havia el museu-arxiu del Clos del Pastor. En aquest espai hi haurà l’original de la novel·la Solitud i diversos objectes personals de l’escriptora i alguns dels quadres que va pintar.

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Novetats de la setmana: Miquel Abras, C. Tangana, Robin Schulz, Clara Peya

Miquel Abras ha publicat aquesta setmana el seu nou disc “La felicitat també plora” i és una de les novetats catalanes destacades d’aquests dies, juntament amb “Perifèria” de Clara Peya.  A l’estat espanyol C. Tangana ha editat “El madrileño”, un treball amb un bon grapat de col·laboracions com les de Calamaro, Kiko Veneno o…

Altres notícies