L’ajuntament de la Bisbal aposta per la energia solar

L’Escola infantil "El Tren Petit" és la primera instal·lació solar fotovoltaica en un edifici municipal de la Bisbal

Bisbal solar
Manel Magrinyà

L’escola infantil “El tren petit” és el primer edifici municipal de la Bisbal al qual recentment s’hi han instal·lat plaques solars fotovoltaiques. Es tracta d’una instal·lació d’autoconsum instantani per a proveir d’energia elèctrica l’equipament durant les hores de sol, i que redueix considerablement la dependència elèctrica de la companyia de distribució.

Bisbal solar
Àrea de Comunicació: Ajuntament de la Bisbal

Aquesta actuació compta amb un finançament del 75% de la Diputació de Girona i el cost total de les obres serà de gairebé 17.000 €. Amb la instal·lació en funcionament es preveu un estalvi anual de 12.325 kWh, de manera que es deixaran d’emetre anualment a l’atmosfera 4.426 kg de CO2.

L’estalvi econòmic es calcula en uns 1200€ anyals el que suposaria la seva amortització en 14 anys, sempre i quan cap administració es tregui de la màniga un altra impost al sol que és el nom popular que se li ha donat al peatge de suport o recàrrecs com el que a instàncies de les elèctriques es va implementar a l’Estat Espanyol a través del RD 900/2015. Es tractava dels imports a pagar per tal de seguir connectat a la xarxa elèctrica, encara que no es fes servir, en concepte de costs i serveis del sistema.

Aquest impost recentment derogat va representar un cop molt dur per a les persones que havien optat per aquest sistema d’autoconsum, ja que es van veure greument defraudats en les seves expectatives d’amortització dels costos de les instal·lacions.