24.1 C
Pals
Dilluns, 7 octubre 2024
- Publicitat -spot_img

L’Ajuntament mostrarà en viu el procés de restauració dels gegants de Torroella de Montgrí del segle XVIII

Des de la seva construcció, no havien estat mai intervinguts de manera professional

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí, conscient de la importància de protegir i salvaguardar el patrimoni local, ha tirat endavant la restauració de les figures velles dels gegants de la vila, que es troben custodiades i són visitables al Museu de la Mediterrània. Els emblemàtics gegants no havien estat sotmesos mai a un estudi i restauració professional, i en alguns punts necessitaven d’una intervenció de conservació que en frenés la seva possible degradació.

Aquesta emblemàtica parella va tenir un ús continuat entre els anys 1758 i 1950, de manera que al llarg de la seva història han passat per quantitat d’intervencions que poden haver alterat la seva imatge originària.

L’estudi que ha realitzat l’equip de restauradores Laia Roca i Idoia Tantull explicita que les figures velles van ser reparades i repolicromades en diverses ocasions. El 1950 van deixar de sortir perquè es van substituir per una rèplica menys pesada que va realitzar al taller Arte Moderno d’Olot, i des de llavors no s’hi han realitzat gaires més treballs.

Els treballs es realitzaran en dues parts ben diferenciades. Per una part als bustos, els braços i les mans originals del 1758. Aquí es realitzarà un tractament a la policromia: es netejaran i es fixaran els aixecaments de policromia. I per altra part al cos i els cavallets de fusta del 1930-32. Aquí es realitzarà un treball de neteja química, desinsectació, tapat d’orificis de xilòfags i consolidació i estabilització estructural.

Els treballs de conservació i restauració seran basats en la mínima intervenció i el màxim respecte per la integritat i la història de l’obra, amb la voluntat d’aconseguir la màxima estabilitat i millorar-ne la seva lectura. S’aplicaran les tècniques actuals de conservació i restauració amb materials estables i compatibles amb l’obra i entre ells, per garantir al màxim la seva durabilitat i la reversibilitat de les intervencions.

La intervenció estarà acompanyada d’uns estudis per tal de d’avaluar les diferents capes de repolicromats i reparacions que havien tingut els gegants. S’analitzaran les estratigrafies del casc, dels bustos, dels braços i les mans. I es faran anàlisis físico-químics dels materials per determinar-ne la seva composició i saber com s’havien reparat antigament.

A més a més, els treballs es faran in situ, per estalviar el trasllat de les figures i evitar riscos innecessaris, així com canvis de temperatura i humitat que desestabilitzarien els materials constitutius. La previsió és fer aquesta feina en 2 mesos.

Visita in situ dels treballs
Els treballs s’estan realitzant a la sala d’exposicions temporals del Museu de la Mediterrània i s’estan fent de cares al públic. En aquests moments es poden observar des del carrer i a partir d’aquesta setmana, tothom que vulgui podrà entrar a la sala els dimecres i divendres, de 10 a 12 h, amb les mesures de preventives i de seguretat sanitàries corresponents, i veure de ben a prop com treballa l’equip de restauració.

El divendres 11 de desembre, a les 19 h, es realitzarà una conferència al mateix museu per exposar públicament tots els treballs realitzats.

Del 1758 fins al 1950
Cal tenir present que, aquestes dues figures són els Gegants que sortien a ballar a Torroella de Montgrí des de 1758 fins a 1950, amb excepció d’alguns períodes convulsos i que es conserven de cos sencer. El gegant, vestia de guerrer medieval, perquè encara conserva el casc, el sabre penjant de la cintura i una maça a la mà dreta que recolza a la seva espatlla. També hi ha un escut que es conserva al fons de reserva del museu. En canvi, la geganta només conserva el ventall, la resta d’atributs es varen perdre, ni tan sols els cabells, que devien anar canviant segons la moda de l’època.

La restauració està finançada per l’Ajuntament i ha rebut una subvenció del 38% del Departament de Cultura. La direcció tècnica va a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) de la Generalitat

Un cop restaurades, les figures podran seguir visitant al Museu de la Mediterrània. Des del museu es té previst millorar l’espai on fins ara hi havia les dues figures, s’aprofitarà tota la recerca realitzada per l’exposició “Montgrí. Una història de gegants” per condicionar millor l’espai expositiu i també s’hi recolliran algunes peces cedides des de l’Associació d’Amics dels Gegants i Capgrossos.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

El transport públic a l’Empordà és una hipòtesi recreativa

Hola, bon dia, estimats oients de Ràdio Capital. Mireu, avui el meu comentari és un exercici d'imaginació recreativa. A...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -