22 C
Pals
Dissabte, 15 maig 2021
- Publicitat -

Begur presenta el projecte de prevenció d’incendis al municipi en una jornada informativa

A la xerrada informativa hi van intervenir l’alcaldessa de Begur, Maite Selva; el regidor de Medi Ambient, Pere Feliu; el meteoròleg Francesc Mauri; Edgar Nebot, sotsinspector del cos bombers; Xavier Turró, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur; Mariona Virgili, tècnica de Medi Ambient del Consell Comarcal del Baix Empordà; i Josep Fontacaba, director de les obres d’execució de les franges perimetrals de protecció contra incendis

El més llegit

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

A la xerrada informativa hi van intervenir l’alcaldessa de Begur, Maite Selva; el regidor de Medi Ambient, Pere Feliu; el meteoròleg Francesc Mauri; Edgar Nebot, sotsinspector del cos bombers; Xavier Turró, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur; Mariona Virgili, tècnica de Medi Ambient del Consell Comarcal del Baix Empordà; i Josep Fontacaba, director de les obres d’execució de les franges perimetrals de protecció contra incendis. Al final de la sessió, a més, els assistents a la trobada van tenir l’oportunitat de resoldre els seus dubtes o suggeriments sobre aquest projecte.

Maite Selva, alcaldessa de Begur, va ser l’encarregada de donar el tret de sortida a la xerrada informativa. La batlle begurenca va explicar que la nova execució de les franges perimetrals contra incendis -iniciada a Begur i Esclanyà el passat mes de desembre de 2020- té com a principals objectius garantir de forma urgent i prioritària la seguretat dels veïns i veïnes, el patrimoni i les infraestructures del municipi en cas d’incendi; disminuir el risc de foc i la seva propagació; i donar compliment a les normatives vigents i als requeriments fets per Serveis Territorials d’Interior a Girona.

Posteriorment va prendre el torn de paraula el regidor de Medi Ambient Pere Feliu, que va recordar que no és el primer cop que s’executen franges de protecció contra incendis al municipi; i va detallar les principals característiques, normativa i objectius d’aquestes infraestructures llargament reclamades per molts veïns i veïnes: disminuir el risc de propagació d’un incendi quan aquest comença a l’interior del nucli urbà o de les urbanitzacions i es dirigeix cap al bosc; disminuir el risc de propagació d’un incendi quan aquest comença al bosc i es dirigeix cap al nucli urbà o a les urbanitzacions; facilitar l’accés dels equips d’extinció a tot el perímetre de la zona edificada; i facilitar l’accés de la maquinària per a l’execució de la franja i el seu posterior manteniment.

A continuació, el meteoròleg de Televisió de Catalunya, Francesc Mauri, va parlar sobre la gran influència que té el canvi climàtic en el risc d’incendis a tot el territori, les particularitats del bosc mediterrani i la importància de les franges i de la protecció del medi ambient.

Seguidament, va ser el torn per al sotsinspector del cos de bombers, Edgar Nebot, qui va alertar als assistents dels efectes devastadors que té el foc a les urbanitzacions, i del paper clau que juguen tant les franges de protecció d’incendis com la neteja de les parcel·les interiors en la prevenció i extinció dels mateixos.

Mentrestant, Xavier Turró, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur, va presentar quina ha estat la transformació del paisatge de Begur i Esclanyà al llarg dels anys, quin és l’històric de franges al municipi, i quines són les diferents fases d’execució de l’actual projecte executiu de prevenció d’incendis forestals a la vila.

Per la seva banda, Mariona Virgili, tècnica de Medi Ambient del Consell Comarcal del Baix Empordà, va desgranar els detalls del plànol de delimitació de les urbanitzacions a la comarca i a la població, va explicar en què consisteix el conveni de col·laboració que van signar l’Ajuntament de Begur i el Consell Comarcal per a l’execució de les franges, i va aprofundir en les particularitats d’aquest projecte executiu.

Finalment, Josep Fontacaba, director de les obres d’execució de les franges perimetrals de protecció contra incendis, va cloure les intervencions fent una descripció dels treballs que s’estan duent a terme al municipi, i explicant quina és la metodologia que s’està seguint i quin és l’estat actual de l’obra, que en aquests moments avança a bon ritme i sobre els terminis previstos.

En aquest sentit, les obres es duen a terme a les fronteres entre les zones amb bosc consolidat i les zones on hi ha habitatges o parcel·les per a ser construïdes. A més, s’actua sobre diferents franges que ja havien estat executades en un passat, i abans de l’inici dels treballs es va sol·licitar la pertinent autorització als diferents propietaris afectats per les franges. El projecte contempla diverses actuacions sobre la vegetació que cal executar a les franges de protecció contra incendis, així com a les parcel·les i zones verdes interiors; entre elles, limitar la vegetació i reduir la densitat d’arbrat i l’estassada del sotabosc. Així, les zones on s’executen les franges de protecció contra incendis són:

. Son Ric

. Vessana

. Cantallops

. Residencial Begur

. Son Moles

. Catalonia

. Els voltants del nucli de Begur i La Borna

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

El Begurenc Miquel Martín Serra, XVIII Premi Maria Àngels Anglada amb la novel·la ‘La drecera’

Rebrà la distinció a mitjan juny a Figueres, en una data que encara no s'ha fet pública
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -