31 C
Pals
Diumenge, 13 juny 2021
- Publicitat -

Organitzen una exposició a la Capella, sobre la cultura del blat al Baix Ter

Aquesta exposició, conjuntament amb el pessebre monumental de Josep Mir, al Museu de la Mediterrània, han estat les dues úniques activitats de la Fira de Sant Andreu que s'han pogut celebrar enguany.

El més llegit

Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

L’Associació de Masos de Torroella i l’Estartit (AMTE) ha estat fidel, un any més, a la seva cita amb la Fira de Sant Andreu, on des de fa uns anys hi presenta una gran exposició vinculada amb el sector primari, des de diferents punts de vista. En aquesta ocasió, el muntatge, que es va inaugurar el divendres 27 de novembre i es podrà visitar fins al 28 de desembre a la Capella, està centrat en el món del blat. L’exposició porta per títol «El Blat, un cultiu divers» i és fruït d’un exhaustiu treball de recerca. Té una clara voluntat divulgativa, per apropar la història i les particularitats d’aquest cereal al gran públic, a partir de la seva vinculació amb el Baix Ter.

El treball compta amb la col·laboració de l’Associació d’Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí, la Fundació Mascort i el Museu de la Mediterrània. Els visitants hi trobaran plafons en què s’intercalen explicacions i fotografies de gran format, d’extraordinària qualitat, i una mostra d’estris relacionats amb el cultiu del blat i l’elaboració de la farina.

Aquesta exposició, conjuntament amb el pessebre monumental de Josep Mir, al Museu de la Mediterrània, han estat les dues úniques activitats de la Fira de Sant Andreu que s’han pogut celebrar enguany.

«El blat, un cultiu divers»

El blat arriba al Baix Ter durant el neolític. Amb el temps, esdevé un dels conreus amb una major superfície cultivada i la principal matèria primera per l’elaboració del pa, que durant molts anys és un dels aliments bàsics de la població. És una espècie molt diversa, resultat de la intervenció humana després de processos com la domesticació i la millora genètica. El primer permet convertir espècies silvestres, amb espigues fràgils que cauen al terra, en d’altres cultivables, on el gra resta més temps resguardat en les inflorescències.

També fa possible transformar espècies que es recullen amb el gra vestit (les espeltes),en d’altres amb el gra nu (blats durs i tous). Més recentment, el coneixements genètics permeten augmentar els rendiments i la qualitat. És el pas de les poblacions autòctones, caracteritzades per una gran altura de la planta, on MONTJUÏC és el principal exponent, a les més recents, més baixes. Avui en dia,l’espècie més important és el blat tou, però encara és visible aquesta diversitat amb el cultiu de les espeltes (petita, bessona i gran) i els blats durs o forts (forment i kamut).

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Últimes notícies

[Vacunació] Un 40% de la població del Baix Empordà ja ha rebut la primera dosi

La millora progressiva dels indicadors de la covid-19 a Catalunya i al Baix Empordà va acompanyada d'una campanya de vacunació que avança ràpidament. A tot Catalunya, un 42,5% de la població ja ha rebut una primera dosi de la vacuna, mentre que un 26% dels catalans ja tenen la pauta completa.
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -