lola puig
La Lola Puig és la xef del restaurant de l'hotel El Fort d'Ullastret

Ous de Gallarets, vi natural de Fonteta, porros de l’Horta de la Viola, l’arròs de l’estany de Pals, farines de xeixes d’en Ramón Serra, calçots de les Xirivies, maduixes de l’Horta de la Mercè, pastissos de la Mamen, cols d’en Joan Granados, pastanagues de l’Enric Navarro, formatges del Rebost del pastor, porc d’en Pino, vedella de l’Albera, xai d’en Jep Puig, pasta de blats antics de forn pa i figues, infusions de la Maria Culubret, tòfones d’en Matavaques, el recuit de Mas Marcè, codonyat d’en Narcís,….peix d’arts menors. Tot aquest reguitzell són els productes que entren als restaurants km0 del nostre empordanet.

Avui, just avui, és un gran dia pel moviment de Restaurants Km0 d’Slow Food. És el dia esperat per a molts quan arriba aquesta època perquè és el dia que es reparteixen les plaques, plaques que ens distingeixen com a cuiners que a la nostra carta hi ha majoritàriament productes ecològics de temporada de productors de casa, peix d’aquí de pesca sostenible, vins ecològics majoritàriament naturals, tanquem la porta als transgènics i ens agrada compartir amb altres companys cuiners per a millorar el vincle entre la terra i la gastronomia local. Tot això per a fer gaudir d’un bon àpat amb pedigrí als nostres clients.

Ho hem celebrat a Cervera amb una gran festa organitzada pel Convivium Terres de Lleida: gran mercat de productors Slow Food,  trobada de cuiners de tots els indrets de Catalunya, show cookings, concerts i un deliciós àpat.

El convidat especial ha sigut el mític Josep Lladonosa que ha recordat la importància de vetllar per les receptes tradicionals. En Pep Palau, director del Fòrum Gastronòmic, ha conduit l’acte d’entrega de plaques.

S’han repartit 48 plaques a tot Catalunya 9 només a la nostra zona (20%) i 2 del Rosselló que s’han afegit al nostre grup, 4 més que l’any passat.

Els restaurants km0 que repetim som: Ca la Maria (Llagostera), Ca la Lola (Ullastret), Antaviana (Figueres), Casamar (Llafranc), Viccus (Pals), Integral (Figueres) i els nous: la Calèndula (Regencós) de la companya de tribu de ràdio Capital, el Ginjoler de l’hort del Rector (San Feliu de Guíxols), el Marítim (Tossa de Mar), Via del vi (Perpinyà) i La Cuisine de Comptoir (Colliure).

A més s’han repartit 3 plaques més que l’any passat a productors compromesos en fer el seu treball seguint la mateixa línia, amb molta consciència, un d’ells ha sigut el nostre productor d’arròs, l’Albert Grassot d’arròs l’estany de Pals.