21.9 C
Pals
Divendres, 22 setembre 2023
- Publicitat -

Les agressions a professionals de l’hospital de Palamós i els CAP del Baix Empordà augmenten un 45% durant el 2022

L'hospital i els diversos CAP també van augmentar l'activitat assistencial igualant el nivell previ a la pandèmia

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Augmenten les agressions a professional de l’hospital de Palamós i els CAP del Baix Empordà un 45% durant l’últim any. Tot i que també ha augmentat l’activitat assistencial respecte l’any 2022, igualant els nivells previs a la pandèmia. Aquestes són algunes de les conclusions que es desprenen de la Memòria dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà 2022 que s’ha presentat aquest dimarts.

La memòria apunta que aquest ha estat un any de recuperació. S’ha deixat enrere la Covid-19 i s’han igualat els nivells previs a la pandèmia de l’activitat assistencial. A nivell hospitalari, destaquen l’increment de les altes hospitalàries (en un 6%), de les consultes externes (16%) i de les intervencions quirúrgiques (18%) que han permès reduir les llistes d’espera.

En canvi, a l’atenció primària s’ha reduït l’activitat total un -8%, principalment degut a l’augment de les visites presencials i la reducció de les visites virtuals. Pel que respecta a l’atenció intermèdia i a la dependència, també se situa als mateixos nivells que el 2019, tant en atenció intermèdia, mitja estada polivalent com hospital de dia. Cal destacar l’augment del 47% dels ingressos a centre de dia, però encara lleugerament inferior a les dades de 2019. Ho explica la codirectora general i Directora Assistencial, Anna Ribera.

Anna Ribera afirma que durant el 2022 s’ha treballat en la reducció de les llistes d’espera, demanant un esforç als professionals del centre. Això ha fet que, per exemple, obrissin els quiròfans a la tarda i, en alguna ocasió, durant els dissabtes. Afirma que, ara per ara, hi ha 30 pacients que es troben fora de garantia. Aquests pacients són els que superen el termini recomanat pel Servei Català de la Salut, dels quals 28 són de cirurgia plàstica.

Des del Servei Català de la Salut els han indicat, afirma Anna Ribera, que han d’intentar reduir la llista d’espera relacionada amb consultes externes. Això, explica la codirectora, impacta de ple en la llista d’espera per operacions i proves diagnòstiques. Per això, afirma que cal incrementar “el ritme de treball” i ser “més eficients”.

Al final, la codirectora general i Directora Assistencial explica “que cal posar el pacient al centre del sistema”. Per això han impulsat campanyes o iniciatives com la humanització al part (amb cesàries o el part en aigua), una campanya educativa pel personal sanitari per garantir el descans dels pacients ingressats (Shhh… Silenci) o la primera jornada d’humanització, entre d’altres.

Augment de les agressions al personal sanitari

Un dels apunts més rellevants de la memòria ha estat l’augment de les agressions  al personal sanitari de l’hospital de Palamós i els CAP del Baix Empordà en un 45%. En total, en són 67: 40 han estat agressions no verbals i 27 han estat físiques. Aquesta és una dada preocupant, tal com explica la Directora de Recursos Humans, Mariona Casanovas.

Per això, des del centre estan impulsant diverses polítiques per tal de minimitzar l’impacte d’aquestes agressions en el benestar del personal sanitari. A més, el Departament de Salut ha activat un Observatori per intentar fer front a aquest tipus d’agressions.

Cal destacar que l’absentisme laboral al llarg del 2022 ha augmentat un 1,5% respecte al 2021. Aquestes solen ser baixes derivades d’una malaltia o un accident laboral (aquestes últimes poc freqüents). Remarcar, a més, que el servei d’atenció psicològica en els professionals ha crescut un 59% respecte a l’any passat, situant-se en 205 casos.

En dades més generals, la plantilla arriba als 1.498 treballadors, un augment de l’1,5% respecte al 2021. La majoria d’aquest personal són dones, amb un 78% de representació. A més, Mariona Casanovas destaca que hi ha 36 nacionalitats diferents dins la plantilla, i gairebé un 10% dels professionals disposen d’horaris amb jornada reduïda per fomentar la conciliació laboral i familiar.

El nou hospital

Pel que fa a la ubicació del nou hospital, la gerent i codirectora general, Montse Garcia, destaca que primer de tot s’ha de treballar el pla funcional per saber com es configurarà aquest nou centre. Per això, es vol impulsar un procés participatiu entre el personal del centre i els pacients per avaluar quines són les necessitats. A més, cal que l’Ajuntament iniciï el procés d’expropiació dels terrenys per posar-los a disposició del Departament.

Anna Ribera apunta que encara no se saben quins seran els nous usos de l’edifici que deixaran quan s’hagi acabat el nou hospital. Explica que encara queden uns anys pel trasllat i per saber quin serà l’ús definitiu de l’antic hospital. Esta previst que el nou centre estigui acabat l’any 2035 als terrenys al costat de la C-31.

Pel que fa a la resta d’espais, s’ha inaugurat enguany el nou consultori de Verges amb presència del conseller Josep Maria Argimon. La nova ubicació disposa d’un aparcament al davant que ha de millorar l’accessibilitat de les persones usuàries. Alhora, el centre disposa d’un espai més ampli i adaptat a les noves necessitats de la població. També s’ha instal·lat una planta fotovoltaica a Palamós Gent Gran. Formada per 180 panells solars, la instal·lació permetrà produir uns 140MWh anuals.

El full de ruta pels pròxims quatre anys

A nivell institucional, s’ha aprovat un nou Pla Estratègic pel període 2022-2025 que ha de servir com a full de ruta de la institució en els propers anys. Per això s’han marcat 4 línies o prioritats estratègiques com són l’atenció centrada en la persona; els i les professionals i l’equip; equipaments, espais i innovació; i la responsabilitat social institucional.

La memòria completa dels SSIBE d’aquest 2022 es pot consultar en línia i permet, a més, fer una navegació interactiva pels resultats. A banda, també s’incorporen dos nous apartats per donar cabuda a dues línies importants de l’entitat com són la humanització de l’atenció sanitària i el mecenatge, com una via més de finançament.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

‘L’univers femení de Vidal Planellas’ arriba al Museu del Suro amb obres que desprenen elegància i sensualitat

El pintor palafrugellenc, Ferran Planellas Vidal, exposa una quarantena d’obres de diverses sèries coloristes on la dona és la principal protagonista.
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -