14.3 C
Pals
Dissabte, 1 abril 2023
- Publicitat -

Les bases de la pesca costanera al Mediterrani es remunten fa uns 9.000 anys

Segons un estudi de la UAB, la dieta dels humans que vivien al Mediterrani incloïa més animals aquàtics del que es creia

Temps de lectura: < 1 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Els humans que vivien al Mediterrani van assentar les bases de la pesca a la costa mediterrània ja fa 9.500 anys, segons es desprèn d’un estudi internacional en què ha participat l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Amb l’objectiu de determinar l’origen de la pesca a la prehistòria mediterrània, han analitzat la composició dels ossos d’onze individus d’un dels cementiris mesolítics més antics de la Mediterrània, a València. Els resultats de l’estudi han determinat que els humans que van viure fa entre 9.500 i 8.500 anys tenien una economia fortament orientada a l’activitat costanera que incloïa una gran quantitat d’animals aquàtics a la dieta, com ara peixos salobres i mariscs.

Aquest estudi desmenteix la teoria anterior, que afirmava que el mar Mediterrani, a causa de la seva menor productivitat biològica, no podia sustentar economies pesqueres similars a les d’altres costes europees, com la de l’Atlàntic o el Bàltic. “Les nostres troballes desafien la visió tradicional”, ha conclòs Maria Fontanals-Coll, investigadora del Departament d’Arqueologia de la Universitat de York i autora principal de l’estudi.

La troballa permet entendre com es va consolidar l’agricultura, que es va estendre pel Mediterrani en el període neolític següent i afirmar que “les bases de la pesca costanera a la Mediterrània es remunten a aquests primers pescadors”, segons André C. Colonese, investigador del Departament de Prehistòria i de l’ICTA-UAB.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Menys morts a les carreteres gironines els tres primers mesos de l’any en comparació al 2022

El Servei Català de Trànsit destaca positivament el descens ja que al primer trimestre de l'any passat es van registrar 10 víctimes mortals a les carreteres de la demarcació
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -