24.7 C
Pals
Dissabte, 30 setembre 2023
- Publicitat -

Les idees d’en Terricabras

Aquest dissabte, 21 d’abril, tindré el goig de presentar el darrer llibre de Josep M. Terricabras al Museu del Suro de Palafrugell. Es titula Allò que som i ens proposa reflexionar, amb calma i rigor, sense prejudicis, sobre qüestions tan properes i essencials com la veritat i la mentida, la consciència, la felicitat, el poder, la identitat, la tolerància, els valors o la mort.

Vaig conèixer en Terricabras fa 30 anys, quan vaig començar la carrera de filosofia a la universitat de Girona (llavors Col·legi Universitari) i ell impartia l’assignatura de Lògica. En cursos posteriors també va ser el meu professor d’Ètica i de Filosofia Contemporània. Més enllà del contingut de les classes o dels exàmens, recordo el tarannà que hi imprimia a tot, la complicitat que cercava amb els alumnes, la manera com ens estimulava o, fins i tot, ens provocava per tal que ens miréssim les coses amb uns altres ulls. Vull dir que s’obstinava a obrir-nos els ulls, ens convidava a ser crítics, a raonar i enraonar amb llibertat i precisió, a argumentar amb solidesa, sempre lluny dels dogmatismes i els tòpics.

Ara, en el seu darrer llibre, hi redescobreixo, com no podria ser d’altra manera, la fidelitat a aquell tarannà crític, obert, qüestionador, lliure, que pretén ajudar-nos a entendre el món i a entendre’ns a nosaltres mateixos, que en som part indestriable. Però tot plegat, com exposa molt bé en Terricabras, passa per analitzar i polir el nostre llenguatge, perquè és el que ens fa humans. Vivim en el llenguatge i amb ell intentem entendre el que ens envolta. Per això justament, ens recalca allò que sempre ens recalcava als alumnes, que la filosofia no és una matèria abstracta i reservada als iniciats sinó «que està al servei de la vida i reflexiona sobre la vida gairebé com a obra d’art».

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios