7.8 C
Pals
Divendres, 28 Febrer 2020

Les retribucions dels càrrecs polítics del Consell Comarcal novament a l’ull de l’huracà

El PSC critica l’increment en quasi 100.000 euros respecte al mandat anterior i en particular la retribució del vicepresident tercer i alcalde de la Bisbal Enric Marquès

El més llegit

Farmàcies del Baix Empordà es queden sense mascaretes per por al coronavirus

La majoria de les farmàcies que hem contactat, en total 24, han afirmat que s’han esgotat les mascaretes. Hem...

El ple de Palafrugell aprova que no es pugui fumar a la platja

Així s’ha votat en el ple municipal d’avui amb 12 vots a favor i 8 abstencions. Ja s’ha fet l’aprovació inicial.

Simple Minds, Ben Harper, Albert Pla o Dàmaris Gelabert, nous noms del Porta Ferrada

El Festival de la Porta Ferrada ha anunciat aquest dijous al matí els darrers noms del cartell de la seva 58a edició

“Estàvem escandalitzats de la passivitat de l’administració per la falta de cura” Jordi Sistach, Amics de les Illes Formigues

La Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà es reuneix avui amb dos consellers de la Generalitat i diferents actors del litoral de la comarca, parlem amb Jordi Sistach, president de l'Associació Amics de les Illes Formigues per saber-ne més detalls

Bell-lloch insinua que “influeix el color del partit que governa” en les ajudes de Costes pel Gloria

Diu que estan "indignats i descol·locats" amb l'ajut, a parer seu, "insuficient" de 250.000 euros, i que en canvi "altres municipis (en referència a Platja d'Aro) tinguin un ajut d'un milió"

El Partit dels Socialistes de Catalunya ha tornat a carregar contra l’increment en quasi 100.000 euros respecte al mandat anterior a causa del l’augment de les retribucions dels càrrecs polítics del Consell Comarcal del Baix Empordà. L’augment en aquest capítol va ser durament criticat quan el mes de juliol es va aprovar el cartipàs de l’ens, tal i com el seu dia va informar puntualment Ràdio Capital. Ja llavors les retribucions dels vicepresidents primer i tercer respectivament, Xavier Dilmé i Enric Marquès van merèixer les crítiques de l’oposició que les va considerar excessives.

Òscar Aparicio (PSC)

En el ple del passat d’octubre, l’equip de govern del Consell Comarcal del Baix Empordà format per ERC, Tots per l’Empordà i UPM va acordar un augment de retribucions de l’equip de govern d’entre 25.000 a 35.000 euros anual, que sumat a l’aprovat en l’anterior ple de juliol arriba a quasi 100.000€. L’increment va ser votat en contra i valorat molt negativament pel PSC, en considerar-lo un innecessari augment de la despesa d’un ens que no te capacitat tributària pròpia.

Òscar Aparicio (PSC)

Els socialistes van criticar sobretot la dedicació de 15 h setmanals del vicepresident tercer i alcalde de la Bisbal, Enric Marquès “ja que les competències que té delegades, l’arxiu comarcal i el Consorci de Normalització lingüística no justifiquen el nivell de retribucions”. Segons el PSC “La dedicació parcial de Marquès no es correspon al seu volum de feina i responsabilitats sinó per complementar la dedicació parcial que ja té de l’Ajuntament de la Bisbal”. Preguntat per Ràdio Capital Enric Marquès ha declinat fer declaracions sobre aquest tema.

A més del sou del gerent que no ens ha estat possible determinar, el capítol de retribució dels càrrecs polítics del Consell queda de la següent manera: El president Joan Loureiro i el vicepresident primer Xavier Dilmè ambdós amb dedicació exclusiva cobraran 3.579€ bruts mensuals el primer i de 2.857€ bruts mensuals el segon, mentre que l’alcalde de la Bisbal Enric Marquès tindrà dedicació parcial i cobrarà 1.100€, sous tots ells bruts mensuals en 14 pagues. Precisament en el transcurs del ple, el PSC va demanar que s’actualitzi el portal de transparència del Consell i s’hi incloguin les retribucions dels òrgans de govern, així com les declaracions d’interessos dels consellers comarcals.

El fons de tot pegat però és que quantificar els sous dels polítics locals en funció només del «salari» que cobren sense tenir en compte les quantitats que realment ingressen en funció del seu càrrec per tots conceptes (Diputacions, Consells Comarcals, Ens supramunicipals, patronats, indemnitzacions…) és absolutament enganyós.

Són mecanismes semi fraudulents i plenament institucionalitzats als que recorren els aparells dels partits polítics per tal de apaivagar el pes del sou dels polítics en el pressupost municipal i fer més atractius des del punt de vista crematístic determinats càrrecs, i que en el millor dels casos no representin una minva massa considerable en relació al que ingressaven en els seus anteriors destinacions professionals, públiques o privades. En altres casos, que no és ni de bon tros el que ens ocupa, emmascaren uns ingressos als que els receptors mai tindrien accés en funció de la seves aptituds reals o capacitacions professionals.

Últimes notícies

Darrers dies de febrer amb ambient suau

Finalitza el darrer mes de l'hivern meteorològic amb temperatura suau els propers dies i primaveral dissabte. Hi haurà intervals de núvols alts que esmorteiran a estones la llum del sol.

El Mercat diari de Palafrugell aposta per eliminar el plàstic

El Mercat diari de Palafrugell ha pres la iniciativa d'avançar-se a la normativa de prohibició d'envasos i bosses de plàstic d'un sol ús, que...

La població estrangera al Baix Empordà creix un 2,6% el 2019

En total, el conjunt de la població estrangera representa el 19,61% dels habitants a la comarca

La Bisbal d’Empordà engega una campanya que ajuda a reflexionar sobre els hàbits lingüístics catalanoparlants

Es tracta d’una iniciativa de l’Oficina de Català de la Bisbal amb la intenció de fer reflexionar als catalanoparlants sobre els hàbits lingüístics del dia a dia, i ho han fet a través d’una gimcana.

Supermatí 27 febrer 2020

Escolta l'informatiu d'aquest dijous

Més notícies