12.4 C
Pals
Dilluns, 20 març 2023
- Publicitat -

L’etern i àcid debat de la gestió de les escombraries

El debat sobre la gestió de les escombraries als municipis ve de lluny i sembla etern. Els ciutadans, partits polítics, governs i oposicions es tiren els plats pel cap parlant d’escombraries. Les xarxes socials han contribuït a fer d’aquest debat encara més etern, més àcid, i amb la protecció de cert anonimat, menys o completament gens constructiu.

La seqüència és la següent:
1. Algú penja una imatge de contenidors plens, de carrers bruts o d’abocaments incontrolats la qual dona el tret de sortida a una emocionant cursa.
2. La imatge rep centenars de comentaris donant la culpa a la mala gestió de l’ajuntament, a la mala gestió dels recursos econòmics i a la incompetència dels polítics de torn. Una petita part dels comentaris, amb una visió més crítica, denuncien la manca de civisme d’alguns ciutadans que porta a imatges desoladores com la que s’està parlant.
3. Els partits de l’oposició, fent la seva feina, s’agafen amb força als arguments de mala gestió i utilitzen la imatge per degradar els governs de torn. Els governs aguanten el cop i majoritàriament no fan gairebé res més que reivindicar actituds més cíviques als veïns i criticar l’oposició.

Aquests tres punts es repeteixen periòdicament al llarg de l’any. Per mi a aquest debat l’hi manca serenitat, sortir d’aquest bucle de retrets i especialment molta autocrítica. En primer lloc els ciutadans, principals generadors de residus, tenim l’obligació de separar, reciclar i gestionar correctament els residus. Els abocaments d’escombraries incontrolats i el no reciclatge són activitats incíviques que costen molts diners a tots els contribuents. En segon lloc els partits polítics (tant govern com oposició) haurien de donar resposta a les necessitats dels ciutadans i avançar cap a models de recollida de residus propers i que bonifiquin els ciutadans que gestionen bé els residus i penalitzi aquells que no ho fan bé i deixar-se de debats estèrils que només cerquen rèdit electoral.

Més empatia, més autocrítica i més valentia per encara el futur de la gestió de residus/recursos dels nostres municipis. Som-hi!

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios