Coronel Javier Mur Lalaguna

L’exèrcit espanyol continuarà fent maniobres fora de la base de Sant Climent Sescebes, perquè forma part de la seva feina i els ajuntaments no hi tenen res a dir. Així de contundent s’ha mostrat el coronel Javier Mur, cap militar de Sant Climent. En una entrevista en exclusiva a Ràdio Capital, Mur ha mostrat respecte pels ajuntaments i la Diputació de Girona, que han aprovat mocions per desmilitaritzar les comarques gironines. Però diu que no és cosa seva.

El coronel Javier Mur es dóna per assabentat del text que exigia a l’exèrcit deixar de fer pràctiques i maniobres fora dels espais militars. Més enllà d’això, demana respecte per les atribucions que, entre altres coses, possibiliten a l’exèrcit de fer aquest tipus de maniobres fora de la base militar.

 

El cap militar del batalló instal·lat a la base de Sant Climent Secebes també rebutja que l’exèrcit sigui una institució que legitimi la violència, tal com apuntava el text de la moció. De fet, Javier Mur afirma que l’exèrcit s’ha de veure com un servei a la societat. Per això, es mostra dolgut per les crítiques que rep d’institucions, grups polítics i veïns de les comarques gironines. Segons el coronel, això és fruit del desconeixement.

El cap militar posa com a exemple la manca de resposta que acostuma a tenir quan convida la societat gironina a assistir a determinats actes a la base militar, com ara en el cas d’instituts i col·legis.  En l’entrevista a Ràdio Capital, Javier Mur ha reclamat més comprensió pel rol de l’exèrcit en la democràcia.

 

Mur s’ha mostrat contundent també en afirmar que les maniobres militars a la zona tenen caràcter ordinari i no tenen cap relació amb el moment polític que viu Catalunya.