Hospital de Palamós
Hospital de Palamós en una imatge d'arxiu

Des del mes d’octubre l’Hospital de Palamós ja disposa d’una unitat del son i ventilació mecànica, que s’emmarca dins del servei de pneumologia del recinte hospitalari. L’objectiu d’aquest espai és poder detectar i tractar patologies com, per exemple, l’apnea del son.

Amb aquesta nova unitat ja no és necessari el desplaçament dels usuaris a Girona per tal de sotmetre’s a aquest tipus de proves i tractaments. La poligrafia domiciliària és la que més s’està realitzant, en només tres mesos s’han desenvolupat 100 estudis a cases de pacients, fet que ha permès observar i obtenir resultats més reals i de qualitat. Més endavant està previst que el mateix hospital pugui fer aquestes poligrafies per aquelles persones que necessitin un estudi més vigilat i dirigit.

El personal d’infermeria ha estat l’encarregat d’implementar aquestes proves, ja que és el nexe d’unió entre el metge i el pacient. Els professionals han hagut d’explicar al pacient el funcionament i procediment dels aparells, i sobretot, què cal fer per realitzar la medició correcta. Per la seva banda, també s’està formant als infermers i infermeres perquè puguin fer la lectura dels informes d’aquestes proves, permetent-los així fer un diagnòstic, un tractament i un seguiment més ràpid que el que s’ha pogut fer fins ara.

En un futur, la unitat s’ampliarà amb proves més complexes com la polisomnografia i la videpolisomnografia, proves que identifiquen l’arquitectura del son, l’activitat ventilatòria i neuromuscular i la cardíaca a través de l’anàlisi de variables neurofisiològiques i cardiorespiratòries.