13.8 C
Pals
Dijous, 23 març 2023
- Publicitat -

L’inexistent debat

Fa unes dies em va arribar la noticia que al darrer ple de l’Ajuntament de Palafrugell algú havia proposat que es prohibís fumar  a les platges. Després he sabut que es una proposta del govern que finalment sembla que tira endavant amb l’abstenció dels socialistes i dels comuns i es demanarà a la opinió pública que es defineixi.

Jo no entenc que s’hagi de donar tantes voltes a una cosa que semblaria que tothom veu tant clara. Es perillós per la gent? Doncs que es prohibeixi del tot, no només fumar sinó sobre tot fabricar tabac siguin qui siguin els propietaris de fabriques i negocis, o bé que es fes com a molts països d’Europa que es assequible només a uns preus astronòmics.

Una altra cosa es l’assumpte de deixar les burilles a la platja, que hauria d’estar prohibit i amb multes ben exagerades  a qui ho fes clarament o d’amagat. Tot i així, ¿deixarien de llençar-les al carrer si els hi prohibeixen a les platges? Ho dubto.

Potser ho veig malament però em penso que en l’assumpte del fumar, de la fabricació de cigarrets igual que de la immundícia de les burilles que són milions les que es llencen a la sorra o al carrer cada any en tot el món i que trigaran lo que ni se sap a desfer-se i desaparèixer. Cometem entre tots un error, renunciar a que les solucions no es fonamentin mai o quasi mai en un debat públic perque la gent estigui informada i, a mé del que el convé, sàpiga i entengui el que convé a la comunitat i al mon sencer.

No hi ha debat, debat de debò,  ni sobre fumar a la platja, la importància de l’educació o la salut públiques, o la independència, i ens passa el de sempre, parlem i parlem i defensem o critiquem però en general sabem molt poc mes enllà del que ens demana el cor, li interessa al nostre cos i benefia, o creiem que beneficia, a la nostra butxaca.

El debat ens aportaria coneixement i entre moltes altres coses podríem defensar amb més intensitat i raó polítiques socials tant arraconades. No valdria la pena, sabem com sabem i  al menys això si que ho sabem, que un tant per cent creixent de la nostra població està en perill d’exclusió social i alguna quantitat, també creixent es mou ben a la vora del nivell de la pobresa? No dic que no sigui important lluitar per tenir les platges netes que s’arreglaria amb multes salvatges, ni estic en contra de les virgueries en qüestió de mobilitat sense les quals sembla que no puguem viure quan són poca cosa mes que la xocolata del lloro, però crec honestament que no haurien de passar al davant dels temes que són fonamentals per la justícia social.

 

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios