19.3 C
Pals
Divendres, 29 setembre 2023
- Publicitat -

L’IPC anual puja una dècima a les comarques gironines i se situa a l’1,5%

L'encariment del menjar, els lloguers i del sector turístic fa créixer l'índex de preus

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’Índex de Preus de Consum (IPC) anual ha crescut una dècima aquest juliol a les comarques gironines respecte el mes anterior i se situa a l’1,5%. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els preus a la demarcació han augmentat sobretot en les categories del menjar i del sector turístic. Anar al supermercat aquest últim mes ha resultat un 10% més car pels gironins que el juliol de l’any passat. Els preus del lloguer d’habitatges també han pujat i ara és un 4,2% més car que el 2022. També puja el preu dels serveis de telefonia, que les factures són un 6% més cares que fa un any. Aprofitant les vacances i la temporada alta, els preus dels paquets turístics també s’han encarit un 26,8% i els restaurants han pujat un 6%.

La inflació a les comarques gironines segueix a l’alça i la taxa anual de l’IPC a la demarcació s’ha situat a l’1,5%, una dècima més que el mes anterior. Malgrat tot, Girona registra la xifra d’inflació més baixa de tot Catalunya, per darrera de Lleida (1,9), Tarragona (2,0) i Barcelona (2,5). Això es deu sobretot a l’augment de preus de l’alimentació, els preus del lloguer i el sector turístic.

De fet, els preus dels paquets turístics han crescut un 26,8% respecte a l’any passat. Els preus dels allotjaments també han augmentat i aquest juliol han estat un 10,4% més cars que l’any passat. A més, els preus de l’allotjament han pujat 3,4 punts respecte el mes anterior i en el que portem d’any la crescuda d’aquesta xifra és del 43,6% a la demarcació. Pel que fa a la restauració, anar a menjar fora surt un 6% més car que el que valia ara fa un any.

Pel que fa als preus del lloguer de l’habitatge han crescut un 4,2% en un any i en tot el que portem de 2023 ja han pujat un 2,8%. De fet, el preu del lloguer ha augmentat un 0,5% en comparació amb el mes anterior. Pel que fa als preus de la llum, el gas i altres combustibles el preu segueix molt per sota del que es pagava el juliol del 2022, amb una davallada del 32,2% en la comparativa anual. Pel que fa a la variació mensual, però, la xifra indica un 0,5% de crescuda en aquest àmbit.

El preu dels aliments també segueix augmentant i la inflació en el menjar arriba al 9,7% respecte a ara fa un any. A més, les begudes sense alcohol també han pujat el preu un 13,5% en comparació amb el juliol del 2023.

Els preus de telefonia escalen un 5,4% en la comparativa anual, una xifra similar a la dels preus dels vehicles (un 6%). Per contra, el preu de la roba ha seguit relativament estable i les botigues han pujat un 1,1% els preus en comparació amb el juliol del 2022.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Bizarrap/Bizapop anuncia la sessió 57 en un extens vídeo

Aquesta mateixa setmana Bizarrap canviava el seu nom d’Instagram pel de Bizapop, fet que feia entreveure que ben aviat arribaria una nova cançó, que semblava que podria ser amb algun/a artista pop. Ara s’ha confirmat que el 4 d’octubre arribarà la sessió 57, tot i que de moment es manté el misteri de qui serà
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -