Òscar Aparicio: “En entrar a l’Ajuntament ja sabíem que la situació econòmica era complicada”

- Publicitat -

Òscar Aparicio ha retornat a l’alcaldia de la Bisbal d’Empordà amb el pacte assolit amb Compromís per la Bisbal i Tots per la Bisbal. Per valorar les primeres accions empreses pel nou govern ens ha visitat als estudis de Ràdio Capital de l’Empordà l’actual alcalde del municipi, Òscar Aparicio.

“Quan et presentes a les eleccions ho fas per anar a guanyar i per millorar la ciutat”, explica Òscar Aparicio. Tot i això, l’actual alcalde de la Bisbal no s’esperava retornar a l’alcaldia. El batlle és conscient que la Bisbal d’Empordà és un municipi que s’ha mostrat fidel a la tendència independentista. Tot i això, els pactes van fer-lo retornar a l’alcaldia. Òscar Aparicio també compleix funcions com a membre del Parlament, entre altres tasques, i el batlle està treballant per conciliar-ho.

Òscar Aparicio reconeix que per compaginar les dues feines el que cal és organització i temps. “La sort que tinc és que ja he estat alcalde i porto molts anys com a regidor”, explica Aparicio. A més, detalla que l’equip de govern que han format està preparat per treballar i té experiència. Per això, confia que cada regidor podrà tirar endavant les seves tasques.

“Nosaltres quan vam entrar a l’Ajuntament ja sabíem que ens trobaríem en una situació econòmica complicada, això ja ho teníem assumit”, apunta el batlle. Tot i això, des de l’equip de Govern no s’esperaven que hi hagués tanta desorganització dins el consistori, sobretot quan es parla del personal.

Un pla de xoc de neteja

Aquesta setmana la Bisbal d’Empordà va presentar el pla de xoc de neteja i manteniment de carrers, on es destinaran 416.698,52 euros. Òscar Aparicio, tot i apuntar la situació econòmica que està afectant el consistori, reconeix que calia fer una millora de la planificació i la gestió de la neteja al municipi. “S’ha tecnificat molt el consistori, però no s’ha treballat en la gestió del dia a dia”, apunta Aparicio. Per finançar aquest pla de neteja i manteniment l’equip de govern treballa amb diverses vies.

I tot i que el pla de xoc incorpori diversos elements de rellevància municipal, la planificació no incorpora la zona de Les Voltes, ja que aquesta és una propietat privada. Òscar Aparicio explica que com a Ajuntament han iniciat els contactes per millorar i rehabilitar aquesta zona de la Bisbal d’Empordà. Aquesta situació es repeteix amb diverses zones privades que hi ha al municipi.

La seguretat a la Bisbal

Una de les prioritats del nou govern en entrar al consistori ha estat la seguretat i incrementar la presència policial als carrers. “Tenim en aquest moment una plantilla adaptada a les ràtios, però és insuficient”, destaca Òscar Aparicio. El batlle explica que la Bisbal d’Empordà és un municipi amb una gran agenda d’activitats a l’estiu, començant per la Fira del Circ al Carrer i acabant amb la Festa Major.

Òscar Aparicio reconeix que no només s’ha de donar importància a la seguretat al municipi, sinó que també hi ha un factor relacionat amb el civisme i la convivència. “Tenim un problema relacionat amb les ocupacions, sobretot amb les que són conflictives”, apunta Aparicio.

Tot i que el cens de pisos ocupats fa sis anys que no s’actualitza, segons apunta Òscar Aparicio amb dades del consistori, actualment hi hauria una seixantena de pisos ocupats categoritzats com a conflictius a la Bisbal. Aparicio destaca, però que cal fer una definició clara sobre què es considera una ocupació conflictiva. La llei per iniciar el desnonament dels habitatges ocupats que són conflictius està aprovada des del mes de febrer, però l’alcalde no sap quan es podrà aplicar al municipi.

El batlle és conscient que la situació de l’habitatge de protecció oficial a Espanya i Catalunya és deficient. “Això no justifica l’ocupació per l’ocupació. Però tampoc està bé que els bancs tinguin els pisos buits”, explica Aparicio. Per això, des del consistori han d’impulsar el lloguer social i garantir el dret a l’habitatge digne.

“Quan es parla de seguretat i es miren les dades”, explica Aparicio, “la Bisbal és una ciutat segura”. Tot i això, la percepció de la seguretat no apunta al mateix, “però això, no passa únicament a la Bisbal”, apunta el batlle. La Bisbal és un dels municipis on hi ha més atur, i Òscar Aparicio creu que si es treballa per solucionar aquesta problemàtica al municipi, això ajudaria a reduir les xifres de criminalitat i la sensació d’inseguretat de la població. Òscar Aparcio creu que quan es parla de dades de criminalitat no s’ha de tenir una deriva racista.

En termes de diversitat, cal apuntar que la Bisbal d’Empordà és un dels municipis amb més col·lectius i cultures diferents de la comarca. L’alcalde és conscient que els nouvinguts s’han d’adaptar, però que la societat de la Bisbal també ha d’acceptar aquesta diversitat.

Canvi a l’alcaldia

L’arribada a l’alcaldia per part del PSC no va ser senzilla, ja que el pacte es va acabar conformant dies abans del ple de constitució de l’Ajuntament. Òscar Aparicio creu que ERC i la CUP “no van pair bé” el fet d’acabar a l’oposició. A més, el nou alcalde creu que a la Bisbal hi ha dues maneres diferents de treballar i de veure la ciutat: una és la impulsada per ERC i la CUP; i la que volen impulsar des del PSC, Compromís i Tots per la Bisbal. A més, Aparicio reitera que hi ha hagut una reducció del sou dels regidors en 24.600 euros.

L’actual alcalde explica que s’han de fer retallades en el Capítol 1 i que els funcionaris que treballin al consistori compleixin amb les tasques que se’ls han assignat amb “eficàcia i eficiència”. Afegeix, a més, que el pressupost té uns ingressos “que no s’acompliran i que les despeses estaven infradotades”, explica Aparicio, “hem hagut de posar ordre”. El batlle explica que quan es parla de personal, “a vegades no fa falta més contractació, sinó que el que cal és organitzar i gestionar”.

Economia i turisme

La Bisbal no pot desenvolupar una zona industrial pròpia, ja que està limitada per Corçà i Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura. Per això, Òscar Aparicio recorda que les bases del pla estratègic de desenvolupament industrial es van fer entre el 2011 i el 2015. Tot i això, durant aquests últims anys no s’ha executat.

A més, l’alcalde creu que també s’ha de potenciar la ceràmica, però alhora diversificar l’artesania i l’art al municipi. Per això, Òscar Aparicio creu que s’han de potenciar els artesans i els artistes a la Bisbal. Això, també ajudaria a diversificar els espais i omplir locals que ara per ara estan buits. “No podem competir amb el turisme de costa, per això, ens hem de diversificar en altres activitats i una de les que ens crida més l’atenció és la cultural”, explica Òscar Aparicio.

Reconstrucció

A finals del mes d’agost farà un any que la pedregada va afectar diversos municipis de la comarca, entre ells la Bisbal. Òscar Aparicio reconeix que l’anterior govern va mirar d’actuar de la manera més ràpida possible i amb les eines de les quals disposaven. Tot i això, no va ser suficient, ja que hi ha diversos espais i edificis del municipi que encara tenen alguns danys que no s’han pogut reparar, ja sigui per qüestions econòmiques, de posar-se d’acord amb la companyia o per càrrega de treball i falta de personal en empreses constructores.

Un dels edificis que necessita rehabilitació és l’antiga biblioteca de la Bisbal. Tot i això, i els recursos exposats per l’Ajuntament, encara es troba en procés judicial per poder mantenir aquest edifici que, actualment, està tancat. Òscar Aparicio, però, creu que l’edifici haurà d’anar a terra, “tant de bo m’equivoqui”, apunta el batlle.

- Publicitat -