9.1 C
Pals
Divendres, 8 desembre 2023
- Publicitat -

Lladres de Can Fanga

Supermatí - opinió
Supermatí - opinió
Lladres de Can Fanga
/

Les policies locals de l’Empordà, en alerta pels grups de lladres procedents de l’àrea de Barcelona. Així resa el titular d’una notícia publicada en aquest nostru mitjà i que m’ha fet gràcia, la veritat. Procedents de l’àrea de Barcelona. Sembla que tot, bo i dolent, ens hagi de venir d’Allà. De can Fanga ens arriba el mannà del turisme, els Porche Cayenne, els ingressos municipals per segones residències i en Carles Puyol, que se’l pot veure passejar per Plaça Nova de Palafrugell de tard en tard.  Però també d’Allà, de Mordor, ens arriben les cues quilomètriques a les nostres tranquil·les carreteres, els malparits que ens contagiaran la COVID i els lladres que ens entraran a robar. Com si nosaltres no en tinguéssim, de cotxes, o de COVID, o de lladres. Anar a l’infern no ens interessa. És molt més bonic l’Empordà.
Ens abracem a estereotips i tòpics per sobreviure a un món massa complex i canviant. Un món que espanta per incomprensible, de futur incert i preocupant. Per combatre’l, necessitem certeses. Veritats. Saber que tot allò de dolent ve de fora. Els lladres són xaves i Putin té la culpa de tot, del preu de la benzina, de la manca de materials de construcció, de la falta d’aliments als supermercats.  Necessitem que ens ho diguin, per tranquil·litzar-nos. I les necessitats són el més gran negoci, en el capitalisme triomfant.
I no ho dic pas per la notícia dels lladres, que ens coneixem, bacallà. Que els lladres que viuen de petits furts allà on s’acumula la gentada vindran a fer la seva particular temporada d’estiu a l’Empordà és d’una evidència palmària i redundant. Però anem més enllà, parem un mica, pensem en qui farà el gran negoci amb tots nosaltres. El venedor d’alarmes que passeja amb el Cayenne? El polític que et vendrà mà dura contra el desgraciat? L’opinador professional que et repeteix cada dia la versió del sistema segons la qual tot allò de dolent que ens passa és culpa de Putin? No sé a vostès, però a mi els venedors de certeses em fan arrufar el nas.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios