Malabaristes, equilibristes, funambulistes i pallassos, entre altres professionals del món del circ, omplen aquest cap de setmana la Bisbal d’Empordà. Ho fan formant part de la programació de la 30a edició de la Fira de Circ al Carrer de la localitat, que va arrencar divendres i s’allargarà fins diumenge a la nit. La portaveu de la fira, Eva Gasull, celebra haver “consolidat” la cita que, diu, atrau visitants de la zona “que ja la coneixen”, però també estrangers. Durant aquests dies, les places i carrers de la localitat acolliran 45 espectacles -la majoria són gratuïts- portats a escena per 27 companyies. A més, es fan tallers, taules rodones pel sector i s’ha muntat una exposició fotogràfica repassant edicions anteriors.
Les places i els carrers de la Bisbal d’Empordà tornen a ser plens de circ, en totes les seves formen i disciplines, en la celebració de la 30a edició de la ja tradicional Fira de Circ al Carrer de la localitat. Després de tres dècades de programació, enguany la fira ja s’ha més que “consolidat” per l’organització.
“Després de 30 anys és una aposta consolidada i ho veiem amb la rebuda que té per part del públic en totes les activitats”, ha afirmat la portaveu de la fira, Eva Gasull. Pel que fa al tipus de visitants que atrauen les propostes de circ, Gasull ho té clar: “La gent de la zona s’ha fet seva la fira i és un públic consolidat, però ens adonem que cada vegada atrau més públic estranger, sobretot francès, i es veuen cares noves”.
Aquest dissabte al matí, la zona del passeig s’ha omplert de famílies que no s’han volgut perdre els espectacles programats, ni tampoc els tallers de circ. Mares i pares practicant les seves capacitats de malabarisme i infants fent equilibris a la barra o damunt d’un trapezi. Aquesta és l’estampa que ha deixat la proposta.
Una de les companyies que ha captat l’atenció dels més menuts i l’encarregada de donar el tret de sortida a la programació d’aquest dissabte, ha estat Cia Passabarret. És la sisena edició que aquesta companyia de Valls participa en el festival de la Bisbal. “Ens agrada molt venir perquè és una de les fires que encara manté l’essència del carrer i aposta perquè tot sigui molt fresc”, ha explicat la membre de Cia Passabarret, Dàlia Batet.
Pel que fa al futur del circ, Batet considera que “no és una professió fàcil” a la qual dedicar-se i comparteix que la clau de la supervivència és la “diversificació”. “Nosaltres fa 30 anys que tenim la companyia, els mateixos que el festival, i encara que fer espectacles és el que ens mou i ens fa continuar amb l’ofici, fem moltes altres coses”.
“Per poder arribar fins al final dedicant-nos al circ, fem de productora, distribuïdora, tenim una escola de circ, un projecte de circ…”, narra Batet, que assegura que tenen “molts plats xinesos i quan un cau, sempre n’hi ha un altre que et salva”. Això diu, els ha permès “sobreviure a crisis i pandèmies”. De fet, justament aquest dissabte s’ha organitzat una taula de debat a la biblioteca Lluïsa Duran en què el sector ha parlat de reinventar-se per poder mantenir la professió a mesura que passa el temps.
30a edició de la Fira de Circ
Aquesta 30a edició de la Fira de Circ de la Bisbal d’Empordà, va començar divendres al vespre i acabarà diumenge ben entrada la nit. En total, s’han programat 45 espectacles de 27 companyies, repartits per diferents espais del municipi. La majoria són gratuïts i els que es paguen tenen un preu simbòlic, que es mou entre els quatre i els vuit euros.
L’objectiu de la fira, que va néixer per “convertir-se en una plataforma d’exhibició i difusió d’arts de carrer”, és promoure les produccions que es creen a Catalunya. En aquest sentit, més de la meitat de les companyies programades aquest 2025 són catalanes. “Vam començar programant companyies internacionals i ens hem adonat que tenim una gran qualitat de circ català”, relata Gasull, que assegura que, per això, “cada vegada, s’ha anat apostant més pel talent local”.
A més, aquest any la fira s’ha tornat a organitzar tenint en compte criteris d’inclusivitat en molts dels espectacles. Un dels més rellevants és el que serveix per tancar el certamen, ‘Zen del Sur’, i que gira entorn de la neurodivergència. “No només volem arribar a diferents edats, sinó també a persones amb diferents capacitats”, ha dit la portaveu de la fira, que recorda que també s’ha programat un espectacle amb llenguatge de signes.
Per celebrar els 30 anys, s’ha muntat també una exposició fotogràfica al Castell de la Bisbal repassant edicions anteriors i s’han decorat 29 aparadors del municipi amb elements d’altres edicions. A més, divendres l’espectacle inaugural va comptar amb la participació de tres entitats del poble -Geganters, Dracs i Grup de dones- per “agrair-los el suport al llarg d’aquests anys”.