14.6 C
Pals
Divendres, 19 abril 2024
- Publicitat -

Marc Casadellà: “El parc eòlic pot afectar greument al paisatge del parc natural i al seu ecosistema marí”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Marc Casadellà: "El parc eòlic pot afectar greument al paisatge del parc natural i al seu ecosistema marí"
Loading
/

Fa uns dies el Consell Científic del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter va emetre un informe que analitzava la instal·lació del Parc Eòlic Tramuntana que es vol ubicar al golf de Roses. En aquest document els experts destacaven que no s’havien aprofundit en els aspectes indirectes que poden afectar al paisatge i a les espècies del Parc Natural. Per aprofundir-hi una mica més ens ha visitat el president del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, Marc Casadellà.

Aquest informe es va demanar just després que se sabés que es volia fer un parc eòlic a una zona propera del parc natural, tal com explica Marc Casadellà. El president del parc natural relata que al principi van començar a estudiar l’impacte que podien tenir uns quants molins a la zona, però van alarmar-se en descobrir les dimensions del parc eòlic.

Per aquestes raons, Marc Casadellà, va creure necessari demanar un informe al Consell Científic del parc. En aquest informe els experts han arribat a la conclusió que els diversos estudis de construcció del parc eòlic no tenen en compte l’impacte pasatgístic i submarí. L’informe s’ha centrat en analitzar els projectes de parc eòlic que contemplen 100 molins al golf de Roses.

Marc Casadellà reconeix que l’impacte paisatgistic a les zones properes al golf de Roses és molt gran. Tendirà a ser un paisatge industrialitzat, quan ara és totalment natural. El president del parc explica que els molins flotants compten amb quatre àncores cadascun que s’arrosseguen pel fons marí. Amb això, el sistema marí quedarà greument afectat.

L’informe i el seu impacte

El president del parc natural reconeix que va demanar la confecció d’aquest informe perquè els polítics poguessin prendre decisions amb una base científica i no sobre bases polítiques o econòmiques. A més, explica que el parc eòlic no va sorgir de la intenció de fer una planificació energètica al país, sino que casualment va iniciar-se davant l’anunci dels Fons Next Generation.

La intenció és que s’escolti les veus científiques per mirar d’afavorir la població que viu a la zona i evitar que quedi malmesa la biodiversitat, en aquest cas, del Baix Empordà. Al final s’han de buscar eines per mirar d’evitar el canvi climàtic, però que alhora no malmenin la biodiversitat d’un indret.

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va explicar a principis de setmana que l’executiu aprovarà “aviat” el Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) que inclou el golf de Roses com a zona per al desenvolupament de l’eòlica marina. Marc Casadellà reconeix que aquest és un pas endavant perquè el parc eòlic es construeixi al golf de Roses, però que encara són a temps de frenar-ho.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios