Mediadors de la UOC redueixen els conflictes nocturns a Platja d’Aro

És un programa dut a terme per estudiants i graduats del màster de Gestió i Solució de Conflictes de la UOC des de fa dos anys, i han aconseguir reduir en un 80% els problemes derivats de l'oci nocturn

Passeig Avinguda Cavall Bernat al centre de Platja d'Aro | Imatge d'arxiu
Passeig Avinguda Cavall Bernat al centre de Platja d'Aro | Imatge d'arxiu

Estudiants i graduats del màster de Gestió i Solució de Conflictes de la Universitat Oberta de Catalunya s’ocupen, des de fa dos anys, a través del rol de mediadors, d’evitar problemes de convivència entre veïns i usuaris de locals nocturns de Platja d’Aro a l’espai públic. Platja d’Aro és el primer municipi que va iniciar aquest projecte, i esdevingué pioner. Aquest programa, que bàsicament ofereix un servei de mediació que permeti la resolució d’aquests conflictes, ha aconseguit disminuir en un 80% el volum de denúncies a la policia causades per conductes incíviques, sorolls o el consum de substàncies -especialment, l’alcohol- al carrer que genera molèsties als veïns.

Un dels professors del màster que es cursa a la UOC i responsable del servei, Xavier Pastor, explica la peculiaritat d’aquesta iniciativa:

D’altra banda, Pastor ha manifestat que solen ser “conflictes de baixa intensitat“, que no deriven o tenen a veure amb “fets violents”. De manera habitual, tracten amb “conductes poc harmòniques vehiculades al consum d’alcohol“.

Els passos previs per realitzar la mediació, tal com detalla Pastor, són l’observació del que passa als exteriors dels locals d’oci nocturn, una posterior anàlisi del perquè d’algunes conductes i per què es donen en determinats indrets, l’estudi de com serà la interacció d’acord amb aquesta anàlisi i, finalment, iniciar el procés comunicatiu.

La clau de l’èxit de la reduïda dràstica dels conflictes nocturns, segons el professor de la UOC, és que els mediadors “siguin proactius i en tot moment mantinguin una actitud positiva”, alhora que disposin d’eines per “fer de la conversa una xerrada distesa, però que tanmateix generi conscienciació i els autors d’aquestes incomoditats facin una reflexió en positiu“. Pastor considera que cal evitar, sempre que es pugui, la paraula “no“, “perquè dificulta l’acceptació per part dels culpables dels seus actes incívics.”

Els que no corregeixen la seva conducta, casos residuals

Preguntat per si han viscut episodis de manca de comprensió i, conseqüentment, que no hagi estat fructífera la mediació, Pastor admet que s’hi han trobat en alguna ocasió. Això sí, quantifica els casos “en un 10% del total d’actuacions que fem”. Aquests episodis excepcionals acostumen a passar a altes hores de la nit, quan “la gent està més cansada o senzillament ha begut més“:

Pastor també indica que el volum de “respostes negatives” és baix perquè treballen en parella i “quan un no cau bé, cau bé l’altre” o “si un no sap què dir, l’altre tindrà la solució”. Aquestes tasques que cerquen la bona convivència i el civisme s’acostumen a dur a terme fins a les cinc de la matinada.