11 C
Pals
Dilluns, 6 desembre 2021
- Publicitat -

Mor el pintor i escultor Josep Niebla

Gironí d’adopció des dels anys 60, deixa una obra extensa marcada pel fort compromís social

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
spot_img

El pintor i escultor Josep Niebla ha mort aquest dilluns. Gironí d’adopció des dels anys 60, deixa un llegat extens, marcat pel fort compromís social, on destaquen els murals de gran format, els dibuixos, els gravats i les il·lustracions per a llibres de bibliòfil. Nascut a Tetuan (Marroc) el 1945, Josep Niebla va traslladar-se a Girona el 1962, on va participar activament en la vida del país fins a instal·lar la seva casa-taller en un mas de Casavells. Ha fet més de 200 exposicions a Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica. El 1975 va guanyar el gran premi de la Biennal Internacional de Barcelona. La seva obra forma part de diverses col·leccions d’art i museus públics i privats d’arreu del món.
Nascut a Tetuan el 1945, Josep Niebla va cursa estudis superiors de Belles Arts en aquesta ciutat marroquina, que després va ampliar a Sevilla, Barcelona i París. L’any 1962 va decidir instal·lar-se a Girona, on va participar activament en la vida del país, fins a emplaçar la seva casa-taller en una masia a Casavells, on va instal·lar l’estudi i va crear una fundació.

És autor d’una extensa obra, que estilísticament transita entre la figuració i el realisme cap a una abstracció d’accent expressionista, que atorga especial intensitat al color i a les construccions formals. Sempre emprant referents de la seva quotidianitat, tant en una visió local com internacional, i incidint en les temàtiques que més l’han colpit i obsedit, com els moviments polítics, la justícia social, l’espiritualitat, els records de l’Àfrica, l’arquitectura o el Mediterrani.

Més de 200 exposicions

Des que el 1961 va presentar la primera exposició individual al Centro Cultural de Ceuta, ha fet més de 200 exposicions a Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica. Ha pintat murals de gran format i ha realitzat també cartells, gravats, collages i il·lustracions per a llibres de bibliòfil, tot i que també ha treballat l’escultura.

El 1975 va guanyar el gran premi de la Biennal Internacional de Barcelona. Ha exposat sovint tant a dins com a fora de l’Estat espanyol, i l’any 1992 va tenir lloc a Girona una mostra retrospectiva de la seva obra. El 2017 el Museu de Montserrat va acollir una exposició d’homenatge a l’artista, amb el títol ‘Explorar i reivindicar’.

Ara fa uns mesos, a finals d’agost, l’artista va donar part de la seva col·lecció a l’Ajuntament de Girona. En conjunt, eren prop de 600 obres que constituïen una mostra representativa de l’art gironí, català i europeu comprès entre la segona meitat de segle XX i els primers anys del segle XXI. Hi havia obres de Jacob Engler, Henri Bukowski, Ginovart, Roca Fuster, Ràfols Casamada, Artigau, Miró o Dalí, entre altres artistes.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha expressat el seu condol a través de twitter. En una piulada, Madrenas ha dit que la seva és una “pèrdua irreparable per a l’art a Girona i a Catalunya”. “Un referent del món cultural gironí, ens deixa un llegat humà i professional immens, i una profunda relació amb Girona. Tot el suport a familiars i amics”, ha escrit l’alcaldessa.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

The Cure actuaran a Barcelona el 10 de novembre de 2022

The Cure anuncia aquesta setmana la seva gira europea per l’any 2022 que els portarà a 22 països, entre ells una actuació al Palau Sant Jordi de Barcelona el 10 de novembre. Les entrades es posaran a la venda el 9 de novembre a través de Ticketmaster, tot i que dos dies abans des de…
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -