9.8 C
Pals
Divendres, 6 desembre 2024
- Publicitat -

Desarticulen el grup criminal que va sabotejar les torres de telecomunicacions de l’Estartit

El grup tenia una alta tecnificació i durant l'operatiu es van intervenir una gran quantitat d'estris per cometre robatoris com inhibidors de freqüència i altres sistemes electrònics de seguiment

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Els Mossos d’Esquadra desarticulen un grup criminal especialitzat en robatoris amb força a empreses a qui atribueixen un total de vuit robatoris amb força i un delicte de danys per haver provocat sabotatges considerables en infraestructures crítiques de comunicacions. Els investigadors de les unitats de l’Àrea d’Informació de Girona i l’Àrea d’Investigació Criminal han detingut un total de tres persones, d’edats compreses entre els 23 i els 31 anys.

Les detencions i identificacions són el resultat de dues investigacions policials que venen de les denúncies de sabotatges a torres de comunicacions de la regió de Girona que es van fer el mes d’agost, a més, dels vuit robatoris amb força a empreses entre el juliol i l’octubre d’aquest any a diferents punts de Catalunya (la majoria dels quals a la demarcació de Girona).

L’Àrea d’Informació va poder determinar que els presumptes autors dels sabotatges a les torres de comunicació eren un home i una dona de 23 anys a qui se’ls ha detingut per un delicte de danys. Aquestes persones tallaven amb radials tot el cablejat de les torres de telecomunicacions per inhabilitar el senyal. Així provocaven problemes en la recepció d’emissores de ràdio i televisió, problemes d’accés a Internet i en la cobertura de telefonia mòbil, però també inhibien els senyals de les alarmes, fet que aprofitaven per cometre els fets delictius.

D’altra banda, els investigadors de l’Àrea Criminal van arribar a la conclusió que els autors dels vuit robatoris formaven part d’un grup criminal per la seva especialització. Els lladres inspeccionaven la zona prèviament escollint minuciosament les vies d’accés i de sortida, provocaven talls de subministrament a les empreses, utilitzaven inhibidors de freqüència, s’asseguraven de la no activació de les alarmes i, també disposaven de sistemes electrònics de seguiment per tal de monitorar els moviments de les seves víctimes.

Els agents van comprovar que les dues investigacions estaven connectades entre elles, ja que els autors formaven part del mateix grup criminal. De fet, per cometre alguns dels robatoris prèviament van danyar les torres de telecomunicacions per inutilitzar els sistemes d’alarma i facilitar els robatoris a l’interior d’empreses. Així, els agents de l’Àrea d’Investigació Criminal van acabar detenint tres persones, les dues anteriorment descrites i una altra dona de 31 anys com a presumptes integrants d’un grup criminal i com autors de vuit robatoris amb força. També van identificar-ne tres més, que estan en crida i cerca pels mateixos motius. Ho explica, el cap de l’Àrea d’Investigació Criminal dels Mossos a Girona, Carles Martínez.

La detenció dels presumptes autors

Va ser el passat 16 d’octubre quan els agents, un cop recollits els suficients indicis per acreditar la participació dels investigats, van dur a terme l’explotació del cas. Es van fer diverses entrades i escorcolls a les localitats de Blanes i llinars del Vallès on es van intervenir telèfons, radials, trepants, una estació de soldar, bombones d’oxigen, una escopeta de balins, inhibidors de senyal, serres, cisalles, becs de lloro, eines diverses, aparells OBDII, volumètrics, localitzadors, dispositius de seguiment GPS, discs durs, ordinadors, càmeres de fotografia amb objectius i una caixa forta.

Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 19 d’octubre davant del Jutjat d’Instrucció de Figueres pels robatoris amb força i el dia 20 d’octubre davant del Jutjat d’Instrucció d’Olot pels danys a les torres de telecomunicacions. La investigació continua oberta a l’espera de què, arran de la informació intervinguda, es puguin desprendre indicis de participació dels investigats en més fets, o d’altres persones.

Un cotxe i un habitatge

El cap de l’Àrea d’Investigació Criminal dels Mossos a Girona, Carles Martínez, ha explicat que la investigació els va portar primer a sospitar d’unes persones que utilitzaven una furgoneta. Aquests indicis els van portar a investigar els ocupants d’un habitatge i, després d’uns dies de seguiment, van determinar que algunes d’elles formaven part de la banda criminal.

A més, Martínez assenyala que es tractava de lladres que tenien antecedents per fets similars. Tot plegat va portar als investigadors a fer dues entrades i registres en domicilis de Blanes i Llinars del Vallès. Entre els articles intervinguts hi ha material d’obra i de construcció, a més de caixes fortes on les empreses afectades han declarat que tenien al voltant d’uns 40.000 euros en efectiu.

El cap d’Investigació dels Mossos a Girona ha reconegut que hi ha objectes que han robat i que ja no es podrà recuperar, o bé perquè l’han venut al mercat negre -són elements molt buscats- o bé perquè la banda l’ha enviat al seu país d’origen.

Finalment, Martínez ha remarcat que l’afectació a les empreses va ser “molt important”, però també a la ciutadania. I és que sabotejant les torres, tallaven les comunicacions durant hores, fins que la companyia aconseguia reparar-ho. Unes reparacions que els Mossos han explicat que eren rellevants, tant pel que fa al cost econòmic com personal.

Sabotegen les torres de telecomunicacions de l’Estartit

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Detenen un home a la Bisbal d’Empordà per intentar robar a la cuina d’una escola bressol

Va ser durant la matinada del passat dissabte 30 de novembre, quan va saltar l’alarma del centre educatiu.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -