En Dani Chicano és periodista i director de la revista Proscenium

La darrera polèmica empordanesa en l’àmbit de la cultura és la intenció de l’Ajuntament de Figueres de destinar els propers 3 anys un total d’1,5 milions d’euros per condicionar la Casa Nouvilas de la població, per tal que pugui acollir el Museu del Circ promogut per la Circus Arts Foundation, és a dir, per l’empresari Genís Matabosch, organitzador del Festival Internacional de Circ de Figueres, del Gran Circ de Nadal de Girona i, des d’aquest any, del Gran Circ de Reis Mags de Tarragona.

La qüestió s’ha enverinat i els favorables i els contraris a la iniciativa, inclosa l’alcaldessa, Marta Felip, estan a mata-degolla. S’han enfangat als mitjans i, sobretot, a les xarxes socials, emprant un to molt agre, molt lleig, i amb un munt de retrets personals que no afavoreix gens un debat absolutament necessari. Crec que s’obvia, però, el principal problema de tot plegat: la manca d’una línia de política cultural clara per part del consistori.

Un projecte amb uns objectius marcats, uns terminis fixats i uns indicadors que permetin calibrar la seva evolució cada cert temps per tal d’aplicar, si és necessari, els factors correctors que calgui. Però aquesta malura no és exclusiva del consistori figuerenc, sinó que afecta la gran majoria d’administracions locals, supramunicipals i nacionals catalanes. Les actuacions de les administracions en aquest àmbit són, o haurien de ser, plenament justificables davant la ciutadania si aquestes estan incloses, o s’insereixen si és que hi encaixen, en un pla estratègic de Cultura que s’hauria d’exposar al principi de les legislatures i fins i tot abans, en campanya. Perquè aquest pla, o les seves línies mestres, hauria de figurar en els programes electorals.

Però la Cultura -ai las!- ocupa, amb sort, una pàgina dels programes electorals, habitualment farcida de generalitats i afirmacions gens concretes de cara a la galeria. Aleshores, com en aquesta ocasió, el carro va pel pedregar. I això és perquè la Cultura, ras i curt, per si no ho teníeu clar, no interessa gens a la majoria dels nostres governants.