16.5 C
Pals
Divendres, 29 març 2024
- Publicitat -

Novembre

Supermatí - opinió
Supermatí - opinió
Novembre
Loading
/

El mes d’octubre i novembre solen ser mesos en que l’atur augmenta per temes conjunturals i estacionals. Ens trobem al final de la temporada turística estiuenca i ,per tant, es produeix menys ocupació de persones en el sector serveis . En general, són tradicionalment mesos negatius per les dades d’atur i contractació, ja que es dona un increment de persones en situació de desocupació, menys contractes signats i menys afiliació a la seguretat social.

A  les nostres comarques, per aquest motiu, sempre la dada és una mica més alta que el promig de la taxa de la demarcació de Girona, on comarques i municipis amb més tradició indústrial, i no tant de serveis, mantenen més els llocs de treball. La taxa d’atur és de 7,2 % .
Aquí  al BAIX EMPORDÀ, és ara mateix de  8,28 %, però ,malgrat ser més alta que la mitjana de la demarcació, podem dir que estem en l’oscillació de la mitja catalana (un 9,31%).
Curiosament ,les poblacions amb més atur són Sant Feliu de Guíxols i La Bisbal ,on la seva taxa supera el 10 % .Les que tenen menys són,per ordre,els municipis de Palau Sator i Foixà per sota del 2%, i Ullastret amb un 0,79 %.
En general, podem dir que aquestes taxes són percentatges i números, però vull recordar que darrera de cada dada hi ha persones a les que s’ha estroncat el seu projecte de vida laboral o bé no troben la feina adient per viure adequadament .
Es per això, que cal fer un bon anàlisi de les dades , tant a nivell comarcal com municipal, perque responen a l’estructura econòmica que tenim, des de l’oferta de treball ,la demanda, els salaris com a preu del treball, l’ocupació o quantitat de treballs… a més d’existència de fòrmules diverses com el treball autònom, la protecció laboral, les condicions de treball i la sinistralitat.
És l’única manera de millorar per  aconseguir superar allò que es pronostica segons diversos estudis : la meitat dels treballs actuals desapareixeran en 25 anys i que vivim en la societat de l’aprenentatge, així que, una vegada analitzades les nostres dades, cal superar els reptes que sorgeixen i anar a cercar el millor de cada persona a cada municipi per un bon desenvolupament i futur de país.Només així aconseguirem un futur millor.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios