20.2 C
Pals
Dilluns, 13 octubre 2025
- Publicitat -

Lisa Cohen, la primavera

La Carme Fenoll és bibliotecària.
Supermatí - opinió
Supermatí - opinió
Lisa Cohen, la primavera
Loading
/

Hi ha llibres que no només es llegeixen, sinó que es viuen. Aquest principi de juny, per mi, ha tingut nom de dona i gust de fruita: Lisa Cohen, d’Ada Klein, publicat per L’Altra Editorial. La portada ja et dona una pista: uns fruits del bosc -groselles, nabius, móres-, madurs i intensos, com les històries que conté. Lisa ens parla dels seus amors: amb dones, amb homes, amb paraules. És un relat fragmentat i lúcid, que ens passeja per desitjos que neixen, s’intueixen, s’eclipsen.El llibre és una mena de dietari emocional, on la Lisa relata sense embuts el que ha estimat, el que ha perdut, el que ha volgut ser. I ho fa protegida darrere del seu pseudònim, com si canviant-se el nom pogués travessar els límits del que se li permet.Però no hi ha disfressa que amagui la veu que Klein ha construït: una veu delicada, irònica, lúcida i d’una honestedat desarmant. Una veu que busca, com tantes vegades busquem a la primavera, una mica de veritat entre la confusió i les ganes de començar de nou.Llegir Lisa Cohen és fer un viatge al centre del desig, però també al centre del llenguatge. A les paraules que fan de refugi, de mirall, d’arma i de casa. Els empordanesos hi trobem paraules-casa.Un llibre fi, saborós i fugaç, com un grapat de fruits del bosc entre els dits. I com la primavera: impossible de retenir, però inesborrable mentre dura.

La Fundació Jordi Comas i la Fundació Barça celebren una nova edició del Campus d’Ocupabilitat

fundaicó jordi comas i fundació barça 2025

La Fundació Jordi Comas Matamala i la Fundació Barça han celebrat aquest divendres a l’Hotel Aromar de Platja d’Aro l’acte de cloenda del primer Campus d’Ocupabilitat 2025, emmarcat dins del programa Joves Futur +. Aquesta iniciativa té com a finalitat oferir noves oportunitats formatives i laborals a joves extutelats de Catalunya d’entre 18 i 25 anys.

El Campus d’Ocupabilitat 2025 ofereix tres estades formatives intensives. Aquestes estades arribaran a una cinquantena de joves derivats d’entitats socials. La formació es realitza en entorns laborals reals, especialment en el sector de l’hoteleria i la restauració. Hi participen personal de cuina, sala, manteniment, neteja i jardineria de les empreses col·laboradores.

A més del campus de Platja d’Aro, el programa inclou dos campus més. Un es fa a Lloret de Mar, amb la Fundació Climent Guitart, i l’altre a Barcelona, a través del campus CETT-UB. Tots ofereixen una formació integral que combina pràctica professional amb activitats complementàries.

Els participants també reben tallers d’atenció al públic en anglès, sessions esportives, xerrades motivacionals i activitats culturals. A més, tenen entrevistes amb responsables de recursos humans i visites a empreses. Tot el procés compta amb l’acompanyament de professionals com psicòlogues, formadores i personal d’inserció laboral.

Quan acaben els campus, els joves continuen rebent suport durant un any dins del projecte Joves Futur +. Aquest acompanyament inclou formació, orientació per a la inserció laboral, suport psicosocial i mentoria. L’objectiu és facilitar la seva autonomia personal i professional.

Les empreses col·laboradores també es comprometen a valorar la contractació dels joves que destaquin en el campus. A més, poden oferir suport en la gestió de l’habitatge durant l’estiu si cal.

La participació en el programa és gratuïta per als joves i per a les entitats derivadores. Aquesta gratuïtat és possible gràcies al finançament de la Fundació del Futbol Club Barcelona i de la Fundació “la Caixa”.

En el campus de Platja d’Aro han col·laborat el grup Aromar Hotels, el professorat de l’Institut Baix Empordà de Palafrugell, voluntaris de la Fundació “la Caixa”, l’entitat Aro Impulsa, l’Ajuntament de Platja d’Aro i diverses empreses del municipi. L’objectiu és que més de la meitat dels 16 joves participants trobin feina aquest estiu, aprenguin un ofici i puguin aspirar a una ocupació estable.

Ferran Palau omple la plaça de l’Església de Gualta

Ferran Palau

Ferran Palau va omplir aquest dissabte la plaça de l’Església de Gualta en un nou concert del Festival ÍTACA. El públic va exhaurir les entrades per escoltar el cantautor, que va presentar el disc Plora aquí. A l’escenari, Palau va estar acompanyat per una banda d’artistes empordanesos i pel productor Jordi Matas.

El disc Plora aquí proposa un viatge sonor marcat per la nostàlgia, el minimalisme i l’ús de sintetitzadors. Les cançons evoquen mons onírics i referències al cinema dels anys vuitanta. La música de Palau manté l’essència personal del cantautor, sempre oberta a nous horitzons.

El Festival ÍTACA ja recorre diferents escenaris de l’Empordà. Enguany, ofereix prop de vint concerts fins al 6 de juliol. Després de les primeres parades a Ullastret i Gualta, el festival continuarà a Corçà, l’Estartit, la Pera i Calella de Palafrugell.

Entre els noms destacats d’aquesta edició hi ha Oques Grasses, Viva Suecia, Carolina Durante, Mushka, Figa Flawas, Pau Vallvé, Maria Jaume, Judit Neddermann i Pau Figueres, Ouineta i Dan Peralbo i el Comboi, entre molts altres.

El Festival ÍTACA, organitzat per la productora gironina Link Produccions i els ajuntaments participants, viurà aquest any la seva edició més multitudinària. Les entrades es poden comprar al web www.itacacultura.cat.

Rafa Cabanillas guanya la Marnaton eDreams de Begur i és més a prop de guanyar la copa de la competició

privat:-begur-acollira-un-any-mes-una-prova-de-la-copa-marnaton-edreams-2025
Privat: Begur acollirà un any més una prova de la Copa Marnaton eDreams 2025

Prop de 700 nedadors han omplert aquest dissabte les aigües de Begur en una nova edició de la MARNATON eDreams. La prova, que forma part de la Copa MARNATON eDreams 2025, és un dels esdeveniments de natació en aigües obertes més destacats del país.

Les diferents curses han tingut sortida des d’Aiguablava, Sa Tuna i la Platja de Pals. Totes han acabat a la platja de Sa Riera. Les distàncies eren de 7 quilòmetres, 3 quilòmetres i mig i 1 quilòmetre i mig. També s’han fet proves infantils per a nens i nenes d’entre 5 i 13 anys.

El director de MARNATON, David Campà, ha destacat que la jornada ha estat perfecta i que la meteorologia ha acompanyat. Més de 50 caiacs i 15 embarcacions han format el dispositiu de seguretat per garantir el bon desenvolupament de la prova.

La jornada també ha tingut un component solidari. Hugo Font i Héctor Botí, dos nedadors invidents de la Fundació ONCE, han completat les proves de 1 quilòmetre i mig i de 3 quilòmetres i mig, acompanyats dels seus guies. Tots dos han destacat que participar en aquestes travessies els permet sentir-se lliures.

Pel que fa als resultats, Rafa Cabanillas i Ona de Miguel han sumat una nova victòria a la distància de 7 quilòmetres. Aquesta és la tercera victòria consecutiva per a tots dos en la copa d’aquest any. La prova de 3 quilòmetres i mig ha estat la més popular, amb prop de 300 nedadors. Els guanyadors han estat Mario Guillén i Sònia Arroyo. Finalment, a la distància d’1 quilòmetre i mig, els primers classificats han estat Daniel Ortiz i Ona Llenas.

El circuit de la Copa MARNATON eDreams 2025 continuarà el pròxim 28 de juny a Sant Feliu de Guíxols. El 20 de setembre serà el torn de Cadaqués. La temporada es tancarà l’11 d’octubre a Eivissa.

La 10a Fira de la Gamba de Palamós serveix 500 quilos de gamba

Fira de la Gamba de Palamós

La Fira de la Gamba de Palamós ha tornat a superar totes les expectatives. En la seva desena edició, celebrada aquest dissabte a la llotja del port pesquer, s’han servit 500 quilos de gamba de Palamós i s’han venut més de 40.000 tiquets. La jornada ha tingut lloc de les dotze del migdia a les deu del vespre i ha omplert el recinte de visitants.

La fira ha ofert una gran varietat de plats on la gamba de Palamós ha estat la protagonista. Entre les propostes més destacades, s’han pogut tastar brunyols de gamba, arrossos, fideus, esqueixada, croquetes, gamba amb mandonguilles i pollastre, així com opcions més originals com el gelat i el granissat de gamba. Les preparacions s’han servit a l’esplanada de la llotja, on una quinzena de restaurants i productors locals han muntat les seves parades.

A banda de la gastronomia, la fira ha comptat amb activitats per a tots els públics. Els assistents han pogut visitar dues barques d’arrossegament de la flota pesquera local, la Nou Gisbert i la Nova Meda, i també la subhasta de peix a l’edifici de la llotja. Una altra proposta destacada han estat els showcookings a l’Espai del Peix, on els cuiners Quim Casellas, Antoni Izquierdo, Narcís Oliu i Jaume Codolar han mostrat en directe diferents receptes amb gamba de Palamós.

Durant l’acte institucional, la Comissió Reguladora de la Marca de Garantia Gamba de Palamós ha lliurat el reconeixement d’Ambaixadora de la Gamba de Palamós 2025 a WWF Espanya. Aquesta entitat ha estat distingida per la seva tasca en defensa de la sostenibilitat i pel suport al pla de gestió de la gamba, una iniciativa pionera impulsada pels pescadors de Palamós des de fa més de deu anys.

També s’han entregat nous certificats de la Marca de Garantia a cinc establiments. Són el D&C Beach Club i el restaurant l’Únik de Palamós, el restaurant l’Intrèpid de Sabadell, Casa de Menjars de Vilanova del Vallès i peixos Frederic de Barcelona. Amb aquestes noves incorporacions, ja hi ha més d’un centenar d’empreses acreditades. Aquest distintiu assegura que la gamba de Palamós arriba al consumidor amb la màxima qualitat, gràcies a controls estrictes en la manipulació, conservació, transport i presentació del producte.

La Fira de la Gamba de Palamós està organitzada per l’Ajuntament de Palamós, la Confraria de Pescadors de Palamós i la Fundació Promediterrània, amb el suport de diverses institucions i empreses col·laboradores.