Malabaristes, equilibristes, funambulistes i pallassos, entre altres professionals del món del circ, omplen aquest cap de setmana la Bisbal d’Empordà. Ho fan formant part de la programació de la 30a edició de la Fira de Circ al Carrer de la localitat, que va arrencar divendres i s’allargarà fins diumenge a la nit. La portaveu de la fira, Eva Gasull, celebra haver “consolidat” la cita que, diu, atrau visitants de la zona “que ja la coneixen”, però també estrangers. Durant aquests dies, les places i carrers de la localitat acolliran 45 espectacles -la majoria són gratuïts- portats a escena per 27 companyies. A més, es fan tallers, taules rodones pel sector i s’ha muntat una exposició fotogràfica repassant edicions anteriors.
Detecten un abocament d’aigües residuals a la platja de Tamariu
L’Ajuntament de Palafrugell ha explicat que aquest matí l’Agència Catalana de l’Aigua ha detectat un abocament d’aigües residuals al mar a la zona de la platja de Tamariu. Des del consistori expliquen que el Consorci d’Aigües Costa Brava ja està treballant per mirar de resoldre la incidència.
De moment, es recomana als banyistes no entrar a l’aigua i mantenir-se a certa distància del punt afectat de la platja. Des de l’Ajuntament assenyalen que aquesta restricció es mantindrà fins que es pugui garantir la qualitat de l’aigua de bany.
Cap Roig vibra amb el rock dels escocesos Simple Minds que repassen els grans èxits de quatre dècades de trajectòria
El rock melòdic dels escocesos Simple Minds ha estat el protagonista aquest divendres als Jardins de Cap Roig. Els més de 2.400 espectadors, que han exhaurit les entrades per veure la banda de Glasgow liderada per Jim Kerr i Charlie Burchill, han vibrat amb el repàs dels grans èxits que ha fet el grup sobre l’escenari, en una actuació d’hora i mitja. No han faltat temes com ‘Don’t you’ o ‘Belfast Child’, que recorda les persones que van morir en el conflicte a Irlanda del Nord. Un concert dels esperats a Cap Roig i que no ha decebut, amb un públic entregat amb qui Kerr ha interactuat diverses vegades durant el concert, saludant-los i animant-los a ballar. L’espectacle s’ha tancat amb ‘Alive and kikcing’ i una gran ovació del públic.
Els fans de Simple Minds han rememorat els grans èxits de la banda britànica aquest divendres als Jardins de Cap Roig. Hora i mitja llarga de concert on Jim Kerr a la veu i Charlie Burchill a la guitarra, acompanyats de la banda -bateria, baix, una altra guitarra i teclats- han repassat els temes que han portat a vendre milers de discos a la banda de Glasgow, en els 40 anys de trajectòria que porten i que els ha portat a tocar a escenaris d’arreu del món.
A Cap Roig, Simple Minds ha arrencat amb un “Bona nit Catalunya” de Kerr i les primeres notes de ‘Waterfont’, per enllaçar amb ‘Once upon a time’ i ‘Oh jungleland’. Tres temes amb els quals s’han posat el públic a la butxaca i que han servit per animar-lo a ballar, cosa que ha fet entusiasmat bona part del concert. Uns espectadors que ovacionaven cadascuna de les cançons de la banda escocesa, que ha passat per Cap Roig per exhibir 40 anys de carrera d’èxits.
‘Let there be love’, ‘Love song’ i ‘I wish you were here’ han sonat sense treva entre una i altra, just abans d’enllaçar amb ‘Sanctify yourself’ i ‘Themes’. Un solo de la bateria ha servit per donar pas a un dels grans moments quan Simple Minds ha tocat, ‘Belfast child’, una de les cançons més icòniques de la banda i que recorda el conflicte bèl·lic a Irlanda del Nord. Un moment emocionant en un concert en què Simple Minds no s’ha deixat res a sobre l’escenari.
L’espectacle s’acostava al final, i el grup britànic ha enllaçat quatre temes més abans de deixar l’escenari. ‘Miracle’, ‘All the things she said’ i ‘See the lights’ han precedit el gran moment de la nit quan han sonat els acords de ‘Don’t you’, el clàssic de la banda que segueix sobrevivint el pas del temps. Una forta ovació després de ‘Don’t you’ ha acomiadat Kerr i Burchill de l’escenari que han interactuat durant tot el concert amb el públic.
Però encara quedaven dues sorpreses més abans de tancar l’espectacle de Simple Minds a Cap Roig. Els britànics han fet sonar els acords de ‘Book of brilliant’ davant dels aplaudiments dels més de 2.400 espectadors i han tancat l’actuació amb ‘Alive and kicking’.
Prop del 80% venut
El de Simple Minds és un dels diversos concerts de Cap Roig que han esgotat les entrades. A banda dels escocesos, Antonio Orozco, Rosario, Amaral, Joan Dausà i Lax’n Busto són la resta d’espectacles en els quals ja no hi ha entrades disponibles. En total, el festival supera el 80% d’entrades venudes.
Enguany, a més, tots els concerts tindran un caràcter solidari. A través del programa Cap Roig Solidari, una part de la recaptació de cada espectacle es destinarà a cinc entitats socials de Girona i el Baix Empordà: el Centre Ocupacional Tramuntana, l’Associació POTS, l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, la Fundació VIMAR i la Fundació Arcadi Armangué Barceló.
[AGENDA] Què puc fer el dissabte 19 de juliol a l’Empordà i Comarques Gironines?
Ràdio Capital de l’Empordà et porta l’agenda definitiva amb totes les activitats que es duran a terme durant el llarg del dia d’avui a l’Empordà, la Costa Brava i les Comarques Gironines. Deixa’t emportar per la màgia de les terres gironines i descobreix perquè aquest territori és un dels destins culturals més atractius de Catalunya.
Comencem a Olot, on de les 12 del migdia fins a les 2 de la matinada podreu trobar el 6è Arròs & Roll, amb concerts de nou bandes de punk, rock, hardcore, metal i rockabilly de la província de Girona. Totes les actuacions es faran a les Fonts de Sant Roc.
A Sant Feliu de Guíxols, perquè a les 7 de la tarda, a la Sala Las Vegas, hi ha un tardeo a la Terrassa Fènix amb un DJ. I més tard, a les 10 del vespre, al Guíxols Arena, concert del músic i compositor argentí Andrés Calamaro en el marc del festival de la Porta Ferrada.
I seguim amb festivals del Baix Empordà, perquè a Calella de Palafrugell continua el Festival Cap Roig aquest dissabte. Ho fa amb un concert de Sílvia & Salvador als Jardins de Cap Roig a partir d’un quart d’onze de la nit.
Tornem a Sant Feliu de Guíxols, que a partir de dos quarts de 9 del vespre, als jardins Juli Garreta, el municipi celebra una nova edició de la Festivitat de la Mare de Déu del Carme amb una sardinada popular.
I acabem a Roses, al festival Sons del Món, que aquesta nit compta amb el concert de Judit Neddermann & Pau Figueres. L’actuació, que començarà a dos quarts d’onze, es celebrarà al Celler Vinyes dels Aspres.
Festes majors
En l’apartat de Festes Majors, Navata, Empuriabrava, Quart, Palafrugell, Rupià, Vilajuïga, Boadella, Sant Gregori, S’Agaró, Vilafant, Joanetes i Ullà estan aquest dissabte de celebració.
La Ryder Cup escull Girona per celebrar la prova el 2031
El Camiral Golf & Wellness, situat a Caldes de Malavella, acollirà la Ryder Cup 2031, una de les competicions de golf més importants del planeta. Girona es convertirà en epicentre esportiu i mediàtic amb una audiència estimada de 600 milions de persones i l’arribada de prop de 250.000 visitants durant la setmana del torneig.
Els estudis previs apunten a un impacte econòmic superior als 1.000 milions d’euros. Aquest efecte es notarà no només durant la competició, sinó també a llarg termini. Ciutats com París, Roma o Valderrama ja han viscut com el turisme vinculat al golf pot generar activitat econòmica estable durant anys.
La Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona ha celebrat l’anunci com una gran notícia per al territori. L’entitat destaca que la Ryder pot ajudar a desestacionalitzar el turisme, una de les principals prioritats del sector. El perfil del públic del golf busca experiències de qualitat durant tot l’any i genera una despesa mitjana més alta.
El projecte s’ha desenvolupat amb criteris de sostenibilitat. No es faran noves construccions ni urbanitzacions, i el camp s’abastirà exclusivament amb aigua reciclada. Tampoc no s’ha demanat cap nova concessió hídrica, fet que reforça el compromís amb la gestió responsable dels recursos naturals.
La Ryder Cup pot ser un motor per desencallar projectes estratègics com la connexió ferroviària entre l’estació del tren d’alta velocitat i l’aeroport de Girona, una reivindicació històrica del territori. L’èxit de la candidatura ha estat possible gràcies a la col·laboració entre institucions i societat civil, amb un paper destacat de Foment del Treball i la Diputació de Girona.
SOS Costa Brava reclama ampliar el parc natural del Montgrí per protegir “espais d’alt valor” exclosos per terra i mar
SOS Costa Brava reclama ampliar els límits del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter per protegir “espais d’alt valor” que queden exclosos. En concret, afirma que hi ha dunes amb espècies en perill a la platja de Pals, que estan abalisades però fora del parc; així com zones inundables d’interès que limiten amb la reserva natural de les basses d’en Coll. Els ecologistes reclamen una ampliació també per la part marítima. “És l’únic parc natural que no té protecció marina”, lamenta el vicepresident de SOS Costa Brava, Pau Bosch, que diu que, per mar i a la zona de la badia de Pals, només inclou les illes Medes. La federació també demana que s’aprovi un pla d’usos i critica que la regulació actual és “insuficient”.
Ubicat entre l’Alt i el Baix Empordà i amb una superfície total que supera les 8.000 hectàrees, el parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter es va crear el 2010. A grans trets, actualment inclou l’espai verge delimitat entre les localitats de l’Escala (Alt Empordà), Bellcaire d’Empordà i Torroella de Montgrí, així com la línia de costa de la desembocadura del Ter i una llengua de terreny interior fins a Palau-Sator. Per mar, protegeix tota la zona de cales des de la Montgó fins a l’Estartit i també les illes Medes, declarades reserva natural integral -en la part emergida- i parcial -en l’àmbit marí que les envolta-.
Quinze anys després de la seva creació, els ecologistes reclamen que aquesta delimitació del parc s’actualitzi i s’ampliï per protegir “espais d’alt valor” que n’han quedat exclosos, tant per terra com per mar. En concret, des de SOS Costa Brava consideren que caldria incloure-hi les dunes de la platja de Pals i Begur, que tenen espècies vulnerables a l’extinció: tant de vegetació, com l’estaquis marítima (Stachys maritima); com de fauna, com el corriol camanegre (Anarhynchus alexandrinus) o la sargantana cendrosa (Psammodromus edwarsianus).
La federació ecologista també vol que es protegeixin les zones inundables d’interès que limiten amb la reserva natural de les Basses d’en Coll, com els arrossars dels Jonquers o les Closes Fondes, amb 126 espècies, de les quals 38 hi crien i 8 estan al Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya. Així com també l’hàbitat d’interès comunitari prioritari de pineda sobre duna de Rodors i la Torre Mora, que actualment és zona verda amb restes arqueològiques.
A més, SOS Costa Brava posa damunt la taula que l’àrea marítima entre les illes Medes i cap Sa Sal té praderies de fanerògames que cal protegir i, en canvi, es trobem fora del parc. “Els parcs naturals sempre tenen protecció marina en tot el seu àmbit menys aquest, que deixa la badia de Pals desprotegida”, alerta el vicepresident de SOS Costa Brava i president de Salvem la Platja de Pals, Pau Bosch, que insisteix a dir que “l’únic que té protecció per mar a la badia de Pals són les illes Medes”. Al nord, sí que inclou l’àrea marina dels penya-segats del Montgrí.
Regulació insuficient
Els ecologistes també critiquen que “l’entitat que regula el parc no té prou eines per definir-ne els usos”. Argumenten que tot i que hi ha regulació de la llei, és “insuficient” perquè no s’ha definit un pla d’usos específic. “Quan es va crear el parc el 2010, es va donar un termini d’un any per definir-lo; i quinze anys després encara no s’ha aprovat aquest pla”, lamenta Bosch.
En aquest sentit, el vicepresident de SOS Costa Brava alerta que “si no es regula, es produeixen situacions que no s’haurien de donar, com que hi hagi vaixells fent pesca d’arrossegament a pocs metres de la badia”. Bosch també lamenta que es permeti instal·lar a l’aigua parcs d’oci, com el d’inflables que es col·loca a l’estiu a la platja de Pals.
“No totes les activitats estan prohibides”, recorda Bosch, que afirma que “en un parc natural hi ha presència humana”, però puntualitza que “ha de ser compatible amb els valors de preservació de l’entorn”. I posa d’exemple: “Està bé mantenir l’esport nàutic a vela que és compatible amb el parc, però caldria regular els usos perquè no s’ompli d’embarcacions de pesca d’arrossegament a prop de la platja que malmeten l’ecosistema marí”.
SOS Costa Brava debat la qüestió al consell federal, que celebra aquest dissabte a Palafrugell. I té previst presentar formalment la petició d’ampliació del parc al Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya.