17.3 C
Pals
Dissabte, 20 abril 2024
- Publicitat -

Palamós alerta dels danys que les àncores poden causar sobre els herbeis de Posidònia oceànica

El litoral de la zona pateix, especialment a l'època estival, l'afluència d'un gran nombre d'embarcacions d'esbarjo que poden malmetre el fons marí amb l'ús de l'ancoratge

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’Associació ‘Els Amics de les illes Formigues’, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palamós, ha editat un díptic informatiu sobre el fondeig responsable, que es reparteix a empreses de lloguer d’embarcacions i als diferents gestors d’amarratges. L’opuscle recorda la fragilitat de la Posidònia oceànica, que és molt vulnerable a les àncores que es llencen sobre les seves praderies. A més, aporten detalls cartogràfics sobre els principals herbeis de posidònia que es localitzen al litoral de Palamós, per tal que els patrons de les embarcacions que hi naveguen en tinguin coneixement. Amb l’objectiu de mitigar aquesta afectació, i ja des de l’any 2013, l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós ha anat instal·lant progressivament en aquests espais litorals del municipi, boies ecològiques que permeten l’amarrament lliure i gratuït d’embarcacions de fins a vuit metres d’eslora. Aquestes boies ofereixen l’avantatge de no haver d’utilitzar cap mena d’ancoratge que pugui malmetre els fons. Actualment es troben a les cales de S’Alguer i Sanià.

El díptic informatiu sobre el fondeig responsable es pot descarregar al web: amicsillesformigues.com. El fons marí del litoral pateix, especialment a l’època estival, l’afluència d’un gran nombre d’embarcacions. I amb aquesta iniciativa es pretén conscienciar del perill que suposa l’ús indiscriminat de l’ancoratge que porten a terme vaixells d’esbarjo sobre el fons marí, donada la fragilitat de la posidònia oceànica.

Un altre aspecte important és que els usuaris es poden descarregar, mitjançant un codi QR, l’aplicació gratuïta que ha creat la Generalitat de Catalunya, i que permet geolocalitzar la posició del seu vaixell i veure si hi ha posidònia al lloc on vulguin fondejar. En aquest sentit cal destacar que l’any 2019, l’Associació dels Amics de les Illes Formigues va fer la petició d’activar aquest recurs a la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. El biòleg Manu Sanfelix va realitzar aleshores una conferència per parlar de la Posidònia oceànica, i es va referir a una app anomenada “Posidònia Maps”, que ell mateix havia creat i que ja s’utilitza a les Illes Balears. La campanya va facilitar que la Generalitat de Catalunya incorporés un mapatge de les zones amb herbeis de posidònia al litoral català, el qual va ser integrat a l’app ja existent i gratuïta CarryMap.

L’objectiu de les boies: conservar les praderies de la fanerògama marina Posidònia oceànica

Les boies ecològiques que s’han anat instal·lant fins ara han obtingut un bon resultat, ja que s’ha millorat de manera significativa l’estat dels hàbitats de l’herbei de fanerògames marines que hi viuen. En els estudis anuals que es duen a terme, s’ha pogut constatar que l’ús turístic de les embarcacions d’esbarjo pot ser perfectament compatible amb la voluntat de conservació de les praderies de posidònia de la costa palamosina. L’alt valor ecològic que té la posidònia, la fa especialment important per a l’ecosistema de la zona, on es genera una alta biodiversitat i constitueix el lloc de posta de moltes espècies. També serveix de refugi per a molts peixos en la seva fase juvenil. Un altre valor afegit que presenta és el de ser com una mena d’escull, que disminueix la força de les onades i evita en certa manera l’erosió de les platges. Les praderies de posidònia depenen d’una bona qualitat de l’aigua per poder subsistir. Qualsevol alteració que afecti l’alguer, els suposa una recuperació molt lenta, mentre que la seva degradació és malauradament sempre molt ràpida.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

La mare del nen assassinat a Bellcaire d’Empordà té amnèsia posttraumàtica, però recorda no poder ajudar-lo

Els sanitaris que van atendre la dona, que han declarat als jutjats aquest divendres, apunten que les lesions van posar en risc la vida de la mare.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -