18.5 C
Pals
Dijous, 28 març 2024
- Publicitat -

Palamós aprova una moció per defensar el sector pesquer

La moció, en forma de manifest, demana una revisió a la nova normativa europea i espanyola sobre el sector pesquer. Aquest últim afirma que la normativa castiga els pescadors que "fan la feina ben feta" i pot tenir efectes molt negatius que els pot convertir en residuals. 

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’Ajuntament de Palamós va aprovar ahir al ple municipal una moció, en forma de manifest, per demanar una revisió a la nova normativa europea i espanyola sobre el sector pesquer. Segons El Punt Avui, l’aprovació va ser per unanimitat i la van signar les principals confraries catalanes. El sector pesquer afirma que la normativa castiga els pescadors que “fan la feina ben feta” i pot tenir efectes molt negatius que els pot convertir en residuals.

En aquest sentit, l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, ha demanat, segons Ràdio Palamós, que s’escolti al sector pesquer i que l’Administració estatal tingui en compte que a Catalunya, especialment a Palamós, ja es porta temps treballant per defensar el sector i millorar la sostenibilitat.

Emili Colls, regidor d’ERC, creu que la normativa europea no té en compte els esforços que han fet confraries com la de Palamós per preservar els caladors i el medi, i per contra, els penalitza: “Palamós ja va retallar els dies de pesca de 190 a 173 i ara els haurà de baixar a 150 i és injust”. Per part de l’oposició, el portaveu del PSC, Josep Coll, afirma que la UE trasllada el model de gran altura al de baixura i no té en compte les particularitats d’aquesta última: “L’esforç que han fet confraries com la de Palamós, que és un referent, no ho han fet a Itàlia, França, ni a ports de l’Estat espanyol”. El portaveu de Junts, Raimon Trujillo, va dir que “no es poden prendre decisions des d’un despatx sense tenir en compte les particularitats”. En aquesta línia, Cristòbal Posades, de Ciutadans, va argumentar que “aquestes normes les han de fer gent que hi entén i no els polítics, especialment quan hi ha ports on la feina es fa molt ben feta”. La portaveu de la CUP, Roser Huete, també va compartir tots els anteriors arguments.

La normativa espanyola, entre altres aspectes, obliga les embarcacions catalanes a fer una estimació de la captura abans d’entrar a port, a través del diari electrònic d’a bord (DEA), i segons explica el sector pesquer, això comporta un greu perill per a la navegació, amb un accident mortal fins ara. També cal tenir en compte el nou pla de pesca per al sector de l’encerclament, amb uns propòsits per a una pesca de caràcter de “calador únic del Mediterrani”; les distincions entre les subdivisions geogràfiques no unifiquen els criteris de tot el calador, provocant greus danys a la zona de pesca catalana.

A tot això, avui s’ha llegit el manifest aprovat al ple de Palamós a la confraria de Vilanova i la Geltrú.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

La Processó de Verges: “Tot ha canviat, però som conscients que hi ha planter”

La Processó i la Dansa de la Mort d'enguany ja tenen les torxes a punt per encendre i acollir la representació amb més de 500 actors participants.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -