13 C
Pals
Dijous, 13 juny 2024
- Publicitat -

Palamós impulsa la creació artística dels joves amb la Biennal d’Art Ezequiel Torroella

La convocatòria té una periodicitat biennal i està dirigida a tots els joves artistes fins a 35 anys, residents a l'estat espanyol

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós ha presentat la primera edició de la Biennal d’Art Ezequiel Torroella. La intenció d’aquesta convocatòria és fomentar la creació artística en l’àmbit de les arts visuals, donar impuls al treball dels joves creadors i perpetuar la memòria del pintor palamosí Ezequiel Torroella, mort l’any 1998.

El Premi d’Art Ezequiel Torroella vol promocionar el treball dels joves artistes, permetent-los treballar en l’entorn de Palamós i mostrar la seva obra en una exposició individual, així com la publicació d’un catàleg. D’altra banda, aquest premi dotat amb 5.000 euros també vol contribuir a la formació dels artistes joves, mitjançant la realització d’una obra amb el guiatge d’un comissariat amb experiència. Amb aquesta acció no només es promou la figura dels artistes joves, sinó també el paper dels comissaris d’art contemporani. Ho explica la regidora de Patrimoni de Palamós, Maria Puig.

La convocatòria té una periodicitat biennal i està dirigida a tots els joves artistes fins a 35 anys residents a l’estat espanyol. Cada edició té un tema de referència, que parteix d’un marc conceptual vinculat a la filosofia de vida i als interessos artístics del pintor palamosí Ezequiel Torroella. Per aquesta primera edició el tema és ‘El paradís i la recerca del paradís, el paradís trobat en el paisatge. El paisatge real i el paisatge com a creació de l’artista‘, tal com relata Maria Puig.

El premi de la Biennal compta amb la implicació d’una Comissió Artística que vetllarà per l’excel·lència dels projectes, que està formada pel director del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Pepe Serra; la directora del MACBA, Elvira Dyangani Ose; la professora del Grau d’Història de l’Art de Girona, Maria Recassens; l’artista i cap d’estudis del Grau de Belles Arts a la Universitat de Barcelona, Marta Negre; l’assessora d’art de presidència de la Fundació Vila-Casas, Natàlia Chocarro; la directora de l’Àrea de Cultura de la Fundació Catalunya La Pedrera, Marga Viza; i el director de ‘Bonart cultural’ i director de la Fundació Lluís Coromina, Ricard Planas.

Pepe Serra destaca que “s’ha de lloar el rol d’Ezequiel Torroella i la seva vídua, Maria Forné Carreras” per la donació que va fer al municipi de Palamós de les 835 obres d’art del seu marit. En destaquen els olis, les aquarel·les i els dibuixos de l’artista palamosí.

Escollir nou projectes

La secretaria de la comissió artística, Glòria Nyaco, explica que la Biennal funcionarà en tres fases. La primera, la fase preliminar, va començar el 20 de desembre i s’allarga fins al 20 de març. La segona comença quan la Comissió Artística del premi escull els nou candidats resultants, i també els tres comissaris que faran el seguiment i la mentoria d’aquests projectes.

Finalment, i un cop acabat aquest procés de la Biennal, es presentaran els resultats a la Comissió Artística, que haurà de valorar aquests nou projectes i determinar el guanyador o guanyadors i possibles dos accèssits. El projecte vencedor es presentarà amb un catàleg i una exposició, temporail i individual a la Capella del Carme.

L’Espai d’Art Ezequiel Torroella

L’Ajuntament de Palamós va iniciar l’any 2008 el desenvolupament del projecte de rehabilitació de la Capella del Carme, com espai artístic i patrimonial del municipi, inaugurat el mes de març de 2015. La Capella del Carme acull, entre d’altre, l’Espai d’Art Ezequiel Torroella on, més enllà de perpetuar la memòria del pintor exposant-hi temporalment les seves obres, vol ser motor per la promoció de les arts o del patrimoni local, una tasca que aquest pintor palamosí sempre va dur a terme col·laborant amb la població a través del Cercle Artístic Palamosí.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Mor Lluís Molinas, periodista i activista cultural de Palafrugell

Ha mort Lluís Molinas, figura clau de la cultura a Palafrugell i impulsor del teatre amateur. El funeral serà aquest dissabte a les 12 h a l'església de Palafrugell. Molinas va ser escriptor, periodista, editor i col·leccionista. La seva última aparició pública va ser a l'abril, a la Fundació Josep Pla, on va parlar sobre la preservació del llibre “El Peix Fregit”.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -