23.1 C
Pals
Dijous, 8 juny 2023
- Publicitat -

Palamós tindrà una nova plaça

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: < 1 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El ple municipal celebrat ahir va atorgar el nom de “Plaça de l’energia” al nou espai situat entre els carrers de Santa Marta, del Carmel i de l’Alba. Amb aquesta decisió, és recupera el nom històric que havia tingut aquest indret.0

El solar, d’uns 1.200 metres quadrats i propietat de la companyia elèctrica Endesa, comprèn un 60% de superfície de propietat municipal que actualment, fa la funció d’aparcament públic. La resta del solar és objecte d’una promoció immobiliària, amb la construcció d’habitatges, que executa la propietat.

L’Energia

Des de finals del s.XIX i fins als primers anys del segle XX aquesta finca urbana havia estat propietat de Miquel Matas i Gamirà i després de l’empresa Hijos de Gaspar Matas; és en aquesta època que s’hi construeix una fàbrica de suro.

El 1905, l’edifici industrial es ven a l’empresa Berthon y Delibes i posteriorment, el 1914 a Isaac Matas i Tauler. En aquest període I’edifici s’adapta als usos de central elèctrica, amb transformadors, motors de gas pobre i benzina, i altres tipus de maquinària; en definitiva una estació de subministrament d’energia elèctrica ben dotada tecnològicament.

Quatre anys més tard, el 1918 Isaac Matas crea l’empresa “La Electra” per a la producció d’energia elèctrica, i al cap de poc la ven a la societat “Energía Eléctrica de Cataluña S.A.”. Als anys cinquanta del segle XX aquesta empresa és absorbida per “Fuerzas Eléctricas de Cataluña S.A.” que és qui n’ha mantingut la propietat fins als primers anys del s. XXI.

L’activitat de subministrament d’energia elèctrica es va allargar en el temps, i ben entrada la segona meitat del segle XX la companyia elèctrica Fecsa encara conservava en aquest equipament oficines i algunes instal•lacions. L’any 2006 finalitza tota activitat enderrocant les edificacions existents excepte l’edifici transformador que encara segueix en peu.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Junts, PSC i PP arriben a un pacte de govern a Calonge i Sant Antoni i Jordi Soler continuarà sent alcalde

Les tres formacions, que sumen 9 dels 17 regidors, ja han governat plegades des de la moció censura del 2021.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -