20.1 C
Pals
Dilluns, 27 maig 2024
- Publicitat -

La preocupació pels impactes del macro parc eòlic marí del Golf de Roses arriba al Parlament Europeu

Diversos científics han participat en la conferència “Sobre eòlica marina: cap a un nou fracàs mediambiental?” celebrada aquest dimecres a l’Eurocambra, on s’ha fet servir el cas de Roses per visibilitzar les afeccions en els ecosistemes marins

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Els científics han mostrat davant el Parlament Europeu la preocupació pels impactes de l’eòlica marina en els ecosistemes del Mediterrani. Josep Lloret, Doctor en Biologia i director de la Càtedra d’Oceans i Salut Humana de la UdG, va participar en la conferència “Sobre eólica marina: cap a un nou fracàs mediambiental?” celebrada aquest dimecres a l’Eurocambra. A més, hi van ser presents altres científics europeus i representants del sector pesquer espanyol i europeu que també van mostrar la seva indefensió davant l’eòlic marí.

Lloret, que forma part del grup de científics que va firmar el Manifest crític amb  la instal·lació d’un macro parc eòlic al Golf de Roses, va fer servir el cas d’estudi d’aquest projecte per detallar les afectacions als ecosistemes marins i als recursos pesquers. La instal·lació tindria conseqüències pels pelàgics (sardina, anxova, etc) a causa dels canvis en els corrents marins i els vents que produeixen aquestes infraestructures, i que afecten la productivitat  primària i el transport de larves dels peixos. També, pels bentònics (lluç, molla, etc) perquè les grans cadenes i cables afecten l’hàbitat marí que és el lloc d’alimentació o de posta de moltes espècies bentòniques.

En la sessió, es va destacar a més que la zona on es vol desenvolupar l’eòlica marina inclou fins a 10 àrees marines protegides (la majoria zones Natura 2000 definides per la Unió Europea), i dos vedats de pesca, entre els quals el vedat de pesca de Roses, que quedarà afectat pels parcs eòlics completament.

Un qüestionari per saber la posició dels partits

21 alcaldables es van manifestar contraris al macro parc eòlic marí en un qüestionari impulsat per l’Associació Stop Macro Parc Eòlic marí. La resta d’alcaldables consultats, en contret 52, no han respost cap de les preguntes plantejades. Cap dels candidats d’ERC, PSC i en Comú Podem han volgut contestar el qüestionari. De fet, des dels partits no van voler facilitar els correus electrònics dels seus candidats a l’Associació Stop Macro parc eòlic marí.

El qüestionari es va enviar a tots els candidats i candidates dels 26 municipis gironins afectats pel macro parc eòlic marí. A banda de preguntar-los si estaven a favor o en contra de la instal·lació, es demanava si en el programa electoral es posicionarien en contra del macro projecte. També, si es comprometien a presentar, dins els primers sis mesos del mandat, una moció al Ple de l’Ajuntament demanant la paralització de qualsevol projecte fins a disposar dels resultats dels estudis científics.

A més, si donarien suport a les accions promogudes per les entitats en oposició a l’aprovació i/o construcció del macro projecte. Finalment, es preguntava si el seu posicionament en contra es podria veure modificat en el cas que les empreses promotores ofereixin convenis econòmics al seu Ajuntament o avantatges en el preu de l’energia, la qual tots els alcaldables han respost que no.

Stop Macro parc eòlic marí manté que es tracta d’un projecte que marcarà el futur de l’Empordà i que, si tira endavant, provocarà greus afectacions a la biodiversitat d’una de les zones més fràgils de la Mediterrània des del punt de vista ecològic, i també en les activitats que s’hi desenvolupen. L’Associació i l’entitat IAEDEN-Salvem l’Empordà han presentat un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem, que ja ha estat admès a tràmit, per aturar la macro instal·lació.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Turisme invasiu

Catalunya, i en concret la Costa Brava, és un territori on el turisme i els ingressos que se’n deriven,...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -