9 C
Pals
Dimarts, 5 març 2024
- Publicitat -

Per què hi ha tants camps de colza al Baix Empordà?

Parlem amb Narcís Poch, coordinador de la Unió de Pagesos a les comarques gironines, per conèixer els avantatges de la colza que causen que aquest any hi hagi tants camps grocs al Baix Empordà

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

A tots i totes les usuàries d’Instagram, us convido a buscar les imatges publicades amb la ubicació “Baix Empordà” o amb el hashtag “colza”. Segurament, se us emplenarà la pantalla de groc. Només fent aquesta recerca, trobarem moltes fotografies de persones posant en camps de colza, l’escenari preferit de baixempordanesos/es i, també, dels visitants de la Setmana Santa. I és que aquesta primavera els camps de les comarques gironines s’han emplenat d’aquesta planta: per què?

El coordinador de la Unió de Pagesos a les comarques gironines, Narcís Poch, ha explicat a Ràdio Capital que la colza té molts avantatges pels pagesos. En primer lloc, és una planta que s’adapta molt bé al clima de l’Empordà. Això la converteix en una opció més per diversificar les rotacions, cosa que millora el rendiment del cultiu que se sembrarà després. A més, la colza també té actualment un bon preu de sortida. Així ho explica Narcís Poch:

Narcís Poch assegura que s’han fet proves en altres zones i s’ha vist que les noves varietats de colza actuals realment s’adapten molt bé als terrenys de la comarca i són més resistents. A més, Poch assenyala que la planta millorarà la producció de l’any següent perquè reestructura el sòl i li dona riquesa desplaçant nutrients.

Així doncs, tot són avantatges.

Més respecte pels conreus

Sobre el tema de fer-se fotografies en els camps, Narcís Poch és molt clar: “A ningú li agrada que li trepitgin la feina”. Per això, Poch demana respecte pels conreus i els pagesos, i que les fotos es facin des dels camins o els marges dels camps.

Mala fama

La colza i l’oli de colza van guanyar mala fama a Espanya durant la dècada dels 80, quan una partida d’oli de colza adulterada va causar una intoxicació massiva que va afectar més de 20.000 persones. Avui en dia, la planta encara arrossega alguns estereotips i no és fàcil trobar una ampolla d’oli de colza a Espanya. Tot i això, a escala mundial el seu consum humà està molt estès, mentre que també té usos industrials. Els seus principals productors són Canadà, Xina i Índia. Narcís Poch recorda que les garanties de seguretat alimentàries actuals són molt elevades i que, per tant, la colza i els seus derivats no suposen cap perill.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

091 – 2×17

Avui portem alineació de luxe per saber on som i, sobretot, cap a on anem, gràcies l’Oriol Moliner, que...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -