12.8 C
Pals
Dilluns, 29 abril 2024
- Publicitat -

El sector de la poma preveu una bona collita, però es mostra preocupat pel futur

La preocupació que experimenta el sector es que la sequera s'allargui i no s'apliquin mesures de restricció de l'aigua en altres sectors

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Aquest passat mes d’agost va arrencar la campanya de la recollida de la poma al Baix Empordà, que enguany ha tornat a quedar marcada per les restriccions per la sequera. Els pagesos, però, han pogut salvar la collita de pomes i que aquesta sigui de “qualitat”. Tot i això, la preocupació que experimenta el sector es que la sequera s’allargui i no s’apliquin mesures de restricció de l’aigua en altres sectors.

El president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona, Jaume Armengol, apunta que tot i que la campanya ha estat marcada per la sequera, “la recollida de la fruita va prou bé”. La fruita és de qualitat, tot i que s’ha hagut de calibrar el conreu, tenint en compte els metres cúbics d’aigua que s’han rebut. “No tindrem el nombre màxim de producció, però ens mantenim estables i amb una quantitat molt bona”, apunta Jaume Armengol.

Els membres de la IGP Poma de Girona treballen, de manera conjunta amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàres (IRTA), per implementar el sistema del Giroreg. Des de la sequera del 2008, van decidir impulsar aquesta iniciativa amb la qual es pot controlar la quantitat d’aigua que es fa servir per regar els conreus i saber quina és la necessitat d’aigua que tenen les pomeres. A més, Jaume Armengol apunta que els productors estan fent una gran inversió per adaptar-se a aquestes noves formes de conreu.

El president de regants de la Presa de Colomers i Mas Duran, Jordi Aulet, coincideix amb Jaume Armengol, ja que les collites estan anant bé tot i la sequera. Tot i això, reconeix que el canvi climàtic està afectant diversos elements que no tenien previstos. “Hi ha alguna cosa que abans funcionava, però que ara amb els pics de calor i la falta de pluja estan afectant a l’aspecte de les pomes”, apunta Jordi Aulet.

“Durant la primavera estava força espantat”, reconeix Jordi Aulet. Els pagesos de la zona preveien una collita semblant a la de l’any passat, que també va estar marcat per la falta de pluges i les altes temperatures de l’estiu. “Ens vam posar en el pitjor dels casos, i per això, vam fer una previsió de l’aigua que necessitàvem per passar aquest estiu”, reconeix Jordi Aulet.

El president de regants explica que el sistema que fan servir per regar els pomers està controlat i fer que el seu creixement sigui el més òptim possible. A més, hi ha branques i vegetació que creix dels pomers que cal retirar perquè aquest arbre no necessiti tanta aigua. “Així evitem que hi hagi una gran pèrdua d’aigua”, apunta Jordi Aulet.

Jordi Aulet recorda, però, que els pagesos han hagut d’ajustar el nombre d’hectàrees plantades en funció de l’aigua que estava previst que rebrien. Tot i això, els conreus han anat millor del que esperaven per l’aportació d’aigua de diversos rius i rieres que es troben per sota de la presa del Pasteral.

El futur de la poma

Els recol·lectors de poma del Baix Ter van iniciar la campanya de recollida de poma el mes d’agost, amb la poma Gala. Durant aquest mes de setembre s’aniran recollint pomes Golden i la Red Delicious. De cara als mesos d’octubre o novembre, els productors podran recollir la Granny Smith i altres varietats com la Fuji o la Pink Lady.

I tot i que la collita està anant bé, Jaume Armengol i Jordi Aulet coincideixen quan s’ha de parlar del futur del sector. “La sequera és un problema de país, no és només del sector primari”, apunta Jaume Armengol. A més, afegeix que “cal una bona gestió de l’aigua”. Per això, creu que calen inversions en el territori.

Jordi Aulet afegeix, a més, que tot i que aquest any no està anant tan malament, des del Govern s’haurien de buscar mesures per pal·liar les pèrdues i els efectes de la sequera en un sector com el de la pagesia. “Els pagesos i ramaders són els que hem hagut de limitar el consum, a diferència d’altres sectors”, afirma Jordi Aulet. Afegeix, a més, que si la sequera continua i les mesures són les mateixes, “és un model que no se sosté”.

Amb la sequera del 2008 es van signar diversos acords i inversions amb els pagesos per actuar davant aquests períodes de falta de pluja que, finalment, no van prosperar. Jordi Aulet espera, però, que els polítics actuïn ara que són més conscients dels efectes del canvi climàtic i la necessitat de fer inversions en el sector de la pagesia.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
00:12:43

Àlex Brull: “La màgia és un art escènic i, per això, a FIMAG ho reivindiquem”

La 12a edició del  Festival Internacional de Màgia de Torroella de Montgrí (FIMAG) arriba els propers 31 de maig i 2 de juny amb més de 70 sessions de 21 mags en 10 espais diferents. Com en les anteriors edicions el festival, consolidat a nivell nacional i estatal, repartirà les diverses actuacions en tres àmbits: la Gran Màgia, la Màgia Singular i la Màgia Popular. Per parlar una mica més d’aquesta edició d’enguany ens ha visitat el director del festival, Àlex Brull.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -