Te n’adones que ets a EUROPA quan: De l’aeroport al centre de la ciutat hi ha un tren cada 10 minuts. Quan el tren és net i no té pintades ni guixades per tot arreu. Quan la gent que hi puja paga el seu bitllet. Quan el tren té wi-fi lliure i gratuït. Quan la gent del tren no parla en veu alta. Quan el tren arriba puntualment i quan la gent baixa civilitzadament.

Te n’adones que arribes a Europa, quan els busos arriben a temps i la gent hi puja i paga el seu bitllet, sense que el conductor hagi de mirar. Ets a Europa quan et miren malament si llences un paper al terra i quan preguntes qualsevol cosa i et responen amablement.

A EUROPA la gent paga un lloguer alt, però tenen un sou que els hi permet pagar i a EUROPA treballen 40 hores, però arriben a casa a les 5 de la tarda per sopar a les 6. A Europa països amb un terç de la població d’Espanya (com els Països Baixos), generen el 50% del PIB que genera Espanya. Això vol dir més (molt més) PIB per habitant i quan llegeixo que Espanya és la 8a economia del món, em pregunto perquè només es compta el PIB i no pas el PIB per habitant.No fer-ho així, vol dir que importa ben poc quanta riquesa generada al país, es reparteix entre els seus habitants.

Te n’adones que arribes a ESPANYA QUAN: De l’aeroport al centre de la segona ciutat més important del país, has d’agafar un bus que et porta a una estació de tren que podria ser de la bulgaria post soviètica, per pujar a un tren ple de gent que crida, plè de pintades als vidres i que et deixa a una estació que fa 6 anys que està en obres. Una estació, per cert, situada al carrer més luxós de la ciutat, el Passeig de Gràcia.

Un gallec que ciu a Leiden i treballa a l’Agència espaial Europea em deia ahir, Però almenys a Espanya, no hi ha un 30% de la població que vota opcions polítiques feixistes. El que no contempla aquest noi, és que les opcions feixistes aquí estan camuflades en llistes suposadament demòcrates i no pensa que, fins i tot en això, Espanya també va 30 anys enrere. Tot arribarà