23.5 C
Pals
Divendres, 29 setembre 2023
- Publicitat -

Les institucions demanen precaució per gaudir d’una revetlla de Sant Joan segura

Per això, des de Protecció Civil, els Bombers o el Consell Comarcal del Baix Empordà s'han dut a terme campanyes de conscienciació i prevenció de riscos durant la revetlla

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El Baix Empordà organitza diverses activitats i celebracions per la revetlla de Sant Joan on s’encendran fogueres i es llençaran els tradicionals petards. Tot i això, des de diversos organismes i ajuntaments treballen perquè la revetlla sigui segura per tothom. Per això, des de Protecció Civil, els Bombers o el Consell Comarcal del Baix Empordà s’han dut a terme campanyes de conscienciació i prevenció de riscos durant la revetlla.

El tècnic de Protecció Civil a Girona, Carles Domingo, explica que per gaudir d’una revetlla segura i sense que la gent prengui mal cal seguir una sèrie de mesures. La primera és utilitzar els petards amb precaució i adquirir-los en establiments autoritzats (de manera física o per Internet). Domingo recorda que els petards, si es demanen per Internet, s’han d’anar a buscar al punt de venda, no els pot transportar un repartidor fins al domicili. També creu que és important vigilar la zona on es llencen els petards i és fan les tradicionals fogueres de Sant Joan, tant si es fa fora com a dins del municipi.

El tècnic de Protecció Civil és conscient que ens trobem en època de sequera. Tot i les pluges dels últims dies, apunta que no han estat generalitzades en tot el territori. Carles Domingo, però, reconeix que les mesures de prevenció que s’han d’aplicar durant la revetlla són les mateixes que s’han anat recomanant durant els últims anys. “Hi hagi o no hi hagi sequera, la massa forestal és un combustible”, afirma Domingo.

El responsable de Bombers de la regió d’emergències de Girona, Jordi Martín, explica que és important seguir les recomanacions que ofereixen des de Protecció Civil. A més, afegeix que no es poden llançar coets a menys de 500 metres de vegetació i zones boscoses. Recorda, també, que cal seguir diverses mesures de prevenció durant la nit de Sant Joan.

El gerent del Consell Comarcal del Baix Empordà, Albert Costa, explica que des de l’Àrea de Sostenibilitat i Acció Climàtica del Consell cada any comencen a treballar per la revetlla i l’època d’incendis per donar suport als municipis (sobretot els més petits i que tenen menys mitjans) i difondre mesures de prevenció i seguretat a través de diversos mitjans.

Conductes de risc

La clau de la prevenció és evitar conductes de risc. Per això, un dels consells és mantenir la distància de seguretat que ens recomanen els fabricants de petards. Carles Domingo especifica que hi ha tres categories ben diferenciades quan es parla de pirotècnia. Domingo també recomana fer servir el sentit comú i tenir una conducta cívica amb el mobiliari públic i privat.

Albert Costa afegeix que hi ha diversos municipis que ja tenen habilitats certs espais per encendre una foguera de manera controlada o poder llençar petards sense que hi hagi un risc d’incendi elevat. A més, aconsella que si al municipi s’instal·la aquesta zona s’hi pot gaudir d’una revetlla amb seguretat, perquè en aquests espais se seguiran les recomanacions que donen des de Protecció Civil i la Generalitat.

Destaca també que al Baix Empordà hi ha moltes zones d’urbanització que es troben enmig de massa forestal. Albert Costa recorda que en aquestes zones és més perillós fer servir pirotècnia. Per això, recorda la importància de la feina que fan les Associacions de Defensa Forestal (ADF) i Bombers a l’hora de crear franges en aquestes zones que es troben més aïllades.

Coordinació per Sant Joan

Per treballar de manera conjunta i eficaç, a la Direcció General de Protecció Civil hi ha la Sala de Coordinació d’Emergències de Catalunya. Aquest organisme està en contacte amb la resta de cossos de seguretat de Catalunya (Bombers, Mossos, SEM o Agents Rurals) per coordinar qualsevol classe d’emergència que pugui sortir durant la nit de Sant Joan o la resta de dies de l’any. Carles Domingo creu que és possible que enguany hi hagi una reducció dels incidents durant la revetlla.

A més, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat un seguit de mesures per poder passar una revetlla de Sant Joan més segura. La primera d’elles és que reforçaran els efectius a peu de carrer, ja siguin Mossos d’Esquadra, Policia Local o Bombers. També hi haurà un reforç en la recepció de trucades al 112 durant la revetlla. Afegeix que hi haurà una mesura excepcional de trànsit, ja que es faran uns 750 controls diaris d’alcoholèmia, drogues o seguretat viària. Finalment, també s’habilitarà un carril addicional a l’AP-7 des de Montornès del Vallès fins a la sortida de Sils, amb una extensió de més de 50 quilòmetres.

En el cas que hi hagués qualsevol incident durant la revetlla, Carles Domingo diferencia entre dues situacions: si l’incident es produeix en un punt controlat on hi ha serveis de protecció i emergència o si es produeix en una celebració privada.

Albert Costa afegeix que per qualsevol dubte que es pugui tenir sobre els consells de prevenció i seguretat durant la revetlla de Sant Joan es pot consultar la pàgina web de la Generalitat per veure diferents recomanacions que fa el cos de Protecció Civil.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

El millor Girona espera al Madrid

El conjunt blanc-i-vermell no vol despertar del somni que està vivint en aquest començament de temporada. Líders en solitari gràcies als gols de Dobvyk i Eric García a Vila-real en la jornada intersetmanal, demà dissabte arriba el Madrid a Montilivi.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -