7 C
Pals
Dimarts, 26 gener 2021

Quina presència té el coronavirus a les aigües residuals del Baix Empordà?

Malgrat quan el coronavirus està a l'aigua residual probablement ja no és infecciós, les dades que es recullen poden donar una perspectiva de la situació del virus a la zona.

El més llegit

Palamós revisarà el projecte del camí de ronda després de les crítiques de SOS Costa Brava

Els ecologistes es mostren "satisfets" amb la decisió de modificar el camí de ronda de Palamós i adverteixen que la nova proposta ha de ser "menys artificial"

Quatre municipis del Baix Empordà demanen que se’ls tracti com un de sol amb les restriccions i decidir com aplicar-les

lam conjunt dels quatre municipis del Baix Empordà per ser tractats com un sol perímetre, i tenir veu i vot tant amb les restriccions de la covid-19 com amb les ajudes europees. Els seus alcaldes han redactat una carta conjunta on reclamen "ser escoltats" i poder aplicar les mesures per frenar la pandèmia tenint en compte la realitat de cada lloc.

“La població de senglars està desbocada”

Nova queixa dels pagesos per la gran població de senglars que hi ha a les comarques de Girona

En llibertat un home acusat de robar en una llar d’infants i en una fundació de Palafrugell

El presumpte lladre hauria forçat els accessos, en un cas una porta i en l’altre una finestra, per colar-se dins l’immoble i sostreure diners en metàl·lic
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

El coronavirus circula per les aigües residuals i des del juliol que se’n fa un control que pot servir, en un futur, com una eina preventiva. Malgrat quan el coronavirus està a l’aigua residual probablement ja no és infecciós i d’entrada, pel que se sap fins ara, no representa un perill, les dades que es recullen poden donar una perspectiva de la situació del virus a la zona. Actualment el Baix Empordà, estudiat a través de les aigües de la EDAR de Palamós, mostren una circulació del virus mitjana, a nivell 4-5. Respecte la mostra anterior s’observa una tendència estable.

Tal i com ha explicat a Ràdio Capital Sílvia Bofill, professora agregada del Laboratori de Virus Contaminants d’Aigua i Aliments Universitat de Barcelona, a principis de juliol les mostres del Baix Empordà tenien una presència del virus a nivells molt baixos i quasi bé no es detectaven, però la pujada va començar a finals de juliol. “El 20 de setembre hi va haver un descens que va durar poc i de seguida va començar a pujar fins que el pic més gran es va assolir entre el 20 d’octubre i l’1 de novembre, que va arribar a nivells importants“. En aquest sentit, Bofill apunta que a partir d’aleshores, “n’hi ha bastant però les concentracions comencen a ser més baixes”, en correspondència amb les dades clíniques, ja que hi ha menys gent infectada i per tant, menys gent excretant amb el virus.

Tal i com explica Sílvia Bofill, aquest estudi a llarg termini pot servir com una eina per detectar futurs brots, a mode de sistema d’alerta.

A Catalunya s’analitzen 56 estacions depuradores d’aigua residual, i al Baix Empordà van començar analitzant-ne dues al juliol: les plantes de Castell Platja d’Aro i la de Palamós, cada quinze dies alternativament. Tot i així, des de l’octubre només es mostreja la de Palamós, que recull les aigües de Vall-llobrega, Palafrugell, Begur, Calonge i Mont-ras.

Tot forma part del projecte Xarxa de Vigilància d’Aigües Residuals del departament de Salut de la Generalitat i l’ACA, que analitzarà mostres fins a finals d’any.

Totes les dades es recullen en un aplicatiu on es pot veure la tendència que segueixen i el nivell.

 

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

El 13 de març s’escollirà nou patró major de la Confraria de Palamós

S'han confirmat les dates per a la renovació dels òrgans de govern de les confraries de pescadors catalanes, entre...

Altres notícies