11.5 C
Pals
Divendres, 26 abril 2024
- Publicitat -

La Generalitat alerta sobre la presència del peix globus a la Costa Brava

Fa més de dos anys que la Confraria de Pescadors de Palamós no rep cap notificació de captura de peix globus. Això no significa, però, que aquesta espècie invasora ja estigui totalment erradicada.

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El peix globus pertany a la família Tetraodontidae, una espècie que es troba entre aigües d’entre 10 i 100 metres de profunditat. És d’un color blau-gris, amb el dors marronós o verdós, i el ventre blanc. Té el ventre recobert de nombroses petites espines i, quan se sent amenaçat, el pot inflar de tal manera que la seva aparença és semblant a la d’un globus, però amb punxes. D’aquí el seu nom col·loquial.

El peix globus és verinós, molt verinós. De fet, ingerint-ne un tros ben petit ja correríem perill de mort. Acumula les toxines mortals, anomenades Tetrodooxina, sobretot al fetge, als ovaris i a la pell. Aquesta toxina causa paràlisi muscular, encara que no afecta el sistema nerviós. No ataca al cervell però si consumeixes verí suficient, la mort es produeix per asfíxia, ja que els teus músculs (diafragma inclòs) deixen de funcionar.

Què hem de fer si ens en trobem un exemplar

Es creu que aquesta espècie podria haver entrat al Mediterrani pel canal de Suez i el perill és que s’està propagant i es tem per les poblacions autòctones d’altres espècies, així com per la pesca.  És per això que les autoritats volen fer-ne un control i un seguiment.

Per això, el Govern de Catalunya demana la col·laboració de pescadors i ciutadania. Si capturem un peix globus cal seguir aquest procediment: Primer, separar-lo de les altres captures; després, fer una foto o més de l’exemplar; a continuació, guardar el peix en fresc o congelat, a casa o a la confraria; i finalment informar a les autoritats pertinents, o bé a la Direcció General de Pesca i Afers Marítims o a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries.

El peix globus a Palamós

La presència de peixos globus al Mediterrani és una altre indicador del canvi climàtic. Aquest, sumat a l’augment de la temperatura de l’aigua i a la seva acidificació per culpa de l’augment del CO2 que hi ha a l’atmosfera, fan ja inevitable parlar d’efectes devastadors per les nostres aigües.

Un augment de la temperatura podria reduir la mida dels peixos un 30%. Si l’aigua és més calenta, el metabolisme dels peixos augmenta, fet que els hi exigeix més oxigen per funcionar. Ara bé, les seves brànquies, que s’encarreguen d’absorbir l’oxigen, no creixen tan de pressa com ho fa la temperatura de l’aigua.

Campanya de la Generalitat per a la detecció i control del peix globus a les costes catalanes.

En el cas de Palamós també s’han produït avistaments. Segons la Confraria de Pescadors de Palamós, però, ja fa més de dos anys que no han rebut cap notificació per avistament o captures de peix globus. Això no significa, segons la mateixa Confraria, que l’espècie hagi seguit creixent o no, ja que es podria donar el cas d’haver-se fet captures sense que s’hagi rebut notificació.

És per això que es recalca la importància de notificar a les autoritats donat el cas que se’n trobi algun: per una banda, per evitar que ningú en consumeixi, i per l’altra, per anar-ne controlant la població i començar a fer-ne un seguiment.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Can Mario inaugura aquest dissabte l’exposició dels finalistes del premi Antoni Vila Casas 2024

El certamen d'enguany s'ha centrat en l'escultura i la mostra de Can Mario està conformada per 28 obres finalistes d'artistes catalans.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -